Dzieciom na pewno spodoba się 'rozgniatanie' bananów, a i samym chlebkiem też nie pogardzą. Składniki na jedna keksówkę: 150 g margaryny
160 g brązowego cukru
3 jajka
3-4 dojrzałe banany
350 g mąki pszennej-razowej
1 łyżeczka esencji waniliowej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
70 g drobno posiekanych orzechów
125 ml mleka

Banany obieramy ze skórki, rozgniatamy je widelcem do konsystencji papki. Dodajemy je do utartej z cukrem i jajkami margaryny.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, z solą i z orzechami. Dodajemy do gotowej masy z bananami, wlewamy mleko, esencje waniliową i mieszamy do połączenia się składników.
Keksówkę natłuszczamy i posypujemy bułka tartą. Wlewamy gotowe ciasto. Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku, około 60 minut, do tzw. suchego patyczka. Studzimy na kratce.
Smacznego!


Brak komentarzy