Dla Was i ponownie dla nas robię powtórkę. Zdecydowanie zaliczam ten chlebek do jednych z ulubionych.
Jest na zakwasie, ale i z odrobiną drożdży. Jest pszenno-żytni, z dużą ilością siemienia lnianego. Jest mięciutki , z chrupiącą skórką. Jest pyszny.
Bardzo polecam.


200 g mąki pszennej
200 ml letniej wody Mieszamy i odstawiamy na 12-16 h. Siemie lniane: 200 g siemienia lnianego
360 ml wody Mieszamy i odstawiamy na 12-16 h. Ciasto właściwe: zaczyn (po 12-16 h)
siemie lniane (po 12-16 h)
200 g mąki żytniej
800 g mąki pszennej
800 ml letniej wody
25 g świeżych drożdży
4 łyżeczki soli

Następnie przekładamy do dwóch keksówek (o długości 25 cm lub 30 cm) wysmarowanych olejem i posypanych bułką tartą.
Odstawiamy do wyrastania. Ciasto powinno zrównać się z keksówką.
Wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnia, spryskujemy wierzch chlebków wodą i pieczemy około 60 minut. Ciasto zdecydowanie podrośnie i zarumieni się.
Jeśli nie chcecie zbyt wyrośniętego chlebka po upieczeniu, należy włożyć go do zimnego piekarnika i dopiero wtedy nastawiać temperaturę. Piec również około 1 h, sprawdzając patyczkiem czy chlebek w środku jest gotowy.
Wykładamy, studzimy kilka minut w formie, następnie na kratce kuchennej.

3 komentarze
poproszę dokładkę
20 października 2014 o 5:11 pmidealny! jak z najlepszej piekarni!
Marta
22 października 2014 o 1:17 pmDziękuję 😉
kocie-smaki
29 października 2014 o 6:39 ama mój zakwas zrobiony i czeka nieśmiało w lodówce.. po tak pozytywnym opisie zrobię go na pewno! 🙂