Najlepsze Obwarzanki Krakowskie

Bułki
 
Myślałam, myślałam i wymyśliłam obwarzanki.
Tak, tak dziś na śniadanko były u nas obwarzanki, niczym te tradycyjne krakowskie.
Uwielbiałam je, a te co zrobiłam są prawie że zbliżone.
Są dość szybkie w przygotowaniu.
Ciasto drożdżowe odstawiamy tylko raz do wyrośnięcia,
następnie zanurzamy obwarzanki minutkę we wrzątku i od razu do piekarnika.
A dzięki tej gorącej ‘ kąpieli’ są wyjątkowo mięciutkie, takie wręcz idealne.
Stwierdzam, że jeśli nawet byłby bardziej czasochłonne to i tak warto byłoby się poświecić.
Są tego warte. A fakt, że mój syn wcina je ze smakiem cieszy podwójnie.
Bardzo polecam.
 
Najlepsze Obwarzanki Krakowskie
 
Składniki:
 
740g mąki pszennej
2 łyżki cukru
1,5 łyżeczki soli
55 g roztopionego masła
250 ml ciepłego mleka
125 ml ciepłej wody
14 g świeżych drożdży
Dodatkowo:
2 litry wody
4 łyżki cukru
2 łyżeczki sody
roztrzepane żółtko z łyżką mleka
sezam, mak do posypania
 
Najlepsze Obwarzanki Krakowskie 2           Najlepsze Obwarzanki Krakowskie 3
 
Mąkę przesiewamy do miski, robimy dołeczek, wsypujemy cukier,
kruszymy drożdże, zalewamy letnią wodą, posypujemy mąką,
przykrywamy ściereczką i odstawiamy do spienienia się drożdży na około 15 minut.
Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy elastyczne ciasto.
Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
W większym garnku gotujemy wodę z cukrem i sodą.
Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na blat, krótko wyrobimy i dzielimy na 8 równych części.
Z każdej części formujemy wałeczek o długości ok 50-60 cm (najlepiej wilgotnymi dłońmi). Wałeczek składamy na pół, łapiemy za końcówki i skręcamy tak, aby powstała nam spirala.
Końce zlepiamy, zamykając obwarzanka.
Po skończeniu formowania, wrzucamy obwarzanki na wrzącą wodę na niecałą minutę. Obgotowane obwarzanki wyjmujemy łyżką cedzakową
i odkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Smarujemy obwarzanki żółtkiem roztrzepanym z mlekiem i posypujemy sezamem lub makiem.
Gotowe obwarzanki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni
i pieczemy ok 12-15 minut, do zarumienienia się.
Po upieczeniu wyjmujemy i studzimy na kratce.
 
Najlepsze Obwarzanki Krakowskie 4
 
Najlepsze Obwarzanki Krakowskie 5
 
* bazowałam na przepisie z ‘my-homemade-sweets’
Previous Story
Next Story

Zobacz także:

10 komentarzy

  • Odpowiedż
    Agnieszka, Czerwona Fasola
    7 sierpnia 2014 o 6:35 pm

    kocham obwarzanki, jeszcze tylko herbatka i telewizorek i można oglądać ulubiony serial. Świetny przepis

    • Odpowiedż
      Marta
      7 sierpnia 2014 o 8:21 pm

      Przepis jest naprawdę trafiony, obwarzanki wychodzą świetne 😉 też uwielbiam obwarzanki 😉

  • Odpowiedż
    skoraq cooks
    7 sierpnia 2014 o 8:23 pm

    Mmmmmm, zjadłabym kilka takich a potem pękła z przeżarcia 🙂

    • Odpowiedż
      Marta
      7 sierpnia 2014 o 9:59 pm

      Hihi miałam wlasnie tak jak piszesz 😉

  • Odpowiedż
    Lena
    8 sierpnia 2014 o 6:53 am

    Jak dawno nie jadłam takich tradycyjnych obwarzanków krakowskich. Jak znajdę czas koniecznie zrobię, bo wyglądają obłędnie 😉

    • Odpowiedż
      Marta
      8 sierpnia 2014 o 11:32 am

      Musisz koniecznie wypróbować,,, są naprawdę proste do zrobienia a i wyglądają i smakują swietnie 😉

  • Odpowiedż
    maly3city
    8 sierpnia 2014 o 5:22 pm

    Też już nie pamiętam kiedy takie jadłem 🙁 Muszę żonę namówić do zrobienia takich bo z Trójmiasta za daleko do Krakowa 🙂

    • Odpowiedż
      Marta
      8 sierpnia 2014 o 6:13 pm

      Namawiaj namawiaj bo warto 😉

    • Odpowiedż
      Login:
      26 maja 2015 o 11:15 pm

      sam spróbuj zrobić, żona się ucieszy

      • Odpowiedż
        Marta
        27 maja 2015 o 5:14 pm

        Bardzo trafny komentarz … żona będzie szczęśliwa 🙂

    Dodaj komentarz

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.