Mini Pavlova z Kiwi

Bezy
Mini Pavlova z Kiwi 4

Niebawem wyruszamy na wakacje.
Jak zawsze przed urlopem próbuje wykorzystać wszystkie mrożonki,
odłączyć lodówkę od prądu, w końcu i jej należy się odpoczynek.
Znalazłam kilka zamrożonych białek, cześć i tak jeszcze została,
więc w głowie już się zrodził pomysł na Banoffee Pavlovą ale dzisiaj
mam dla Was jej mniejszą wersję ze śmietankowym kremem i orzeźwiającym kiwi.
Mini beziki smakują tak samo dobrze jak klasyczna Pavlova lub bezowy torcik,
z wierzchu są chrupiące a w środku ciągnące, z lekką pianką.
Ja, syn i córka szalejemy za wszystkim co bezowe.
Czasami boję się robić tego typu deser, gdyż smakowania nie ma końca 🙂

Składniki na bezę:

6 białek
300 g cukru
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka soku z cytryny

Białka ubijamy na sztywną pianę.
Dodajemy stopniowo cukier, łyżka po łyżce.
Ciągle ubijając powinniśmy uzyskać lśniącą, sztywną pianę.
Następnie dodajemy mąkę i sok z cytryny, krótko ubijamy.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
Odrysowujemy od szklanki około 8 okręgów, nakładamy na nie bezę.
Boki lekko podnosimy łyżeczką do góry
a środek lekko spłaszczamy robiąc wgłębienie.
Pieczemy w 150 stopniach przez pierwsze 15 minut,
a następnie przez około godzinę w 120 stopniach.
Studzimy w lekko uchylonym piekarniku.
Bezy możemy przygotować dzień lub nawet dwa dni wcześniej.

Krem:

250 ml śmietany kremówki 36%
250 g serka mascarpone
3 łyżki cukru pudru

Śmietanę ubijamy razem z serkiem i cukrem.
Nakładamy na środek każdej z bez.
Dekorujemy kiwi.
Odstawiamy na kilka godzin do lodówki.

Dodatkowo:

kiwi lub inne owoce

Mini Pavlova z Kiwi Mini Pavlova z Kiwi 2 Mini Pavlova z Kiwi 3

Previous Story
Next Story

Zobacz także:

6 komentarzy

  • Odpowiedż
    magda
    24 czerwca 2015 o 7:44 pm

    bajkowe zdjęcia…

  • Odpowiedż
    poproszę dokładkę
    25 czerwca 2015 o 3:47 pm

    obłędna, tak prosta jest najlepsza 🙂

    • Odpowiedż
      Marta
      25 czerwca 2015 o 9:42 pm

      Dziękuję… Uwielbiamy bezy 🙂

  • Odpowiedż
    gin
    26 czerwca 2015 o 11:39 am

    U nas też bezy rozchodzą się w zastraszającym tempie 😉
    Pysznie wygląda z kiwi 🙂

  • Dodaj komentarz

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.