Kolejna propozycja na wielkanocny stół. Obok przepisu na chlebek wielkanocny, znalazłam kolejny, tym razem na polską wielkanocną specjalność – Babka Drożdżowa.Musiałam wypróbować i ocenić, cóż to za pyszności polskie polecają w niemieckiej książce kucharskiej. W swoim życiu nie jadłam zbyt wielu babek wielkanocnych.Zazwyczaj robiliśmy jedną, pyszną cytrynową, na którą przepis już znacie (na blogu w formie babeczek cytrynowych z borówkami), dlatego też ciężko mi porównać, które są najlepsze. Wiem już, że dzisiejsza babka drożdżowa zalicza się do udanych i ulubionych. Z lekką nutą cytryny i pomarańczy. Jeśli jeszcze szukacie przepisu na wielkanocną babkę, to polecam Wam wypróbować właśnie tą. Z racji, że jesteśmy na urlopie, w rodzinnym domu, mój syn ma tyle bodźców, rozrywek, atrakcji, że zupełnie zapomniał o kucharzeniu z mamą. Składniki: 500 g mąki 30 g drożdży 120 g cukru 1 filiżanka ciepłego mleka 370 g masła 0,5 łyżeczki soli starta skórka z połowy pomarańczy i połowy cytryny 5 jaj 150 g rodzynekDodatkowo na lukier: 250 g cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny 4 łyżki gorącej wody Mąkę przesiewamy do miski, robimy dołeczek, wsypujemy drożdże, cukier i zalewamy częścią letniego mleka. Przykrywamy i odstawiamy do napuszenia się. Masło roztapiamy z solą, ze stratą skórką z pomarańczy i cytryny, dodajemy jajka i wszystko mieszamy rózgą kuchenną. Dodajemy rodzynki, wcześniej zalane wrzątkiem i następnie osuszone. Mieszamy. Ciasto wlewamy do natłuszczonej i oprószonej mąka formy. Pieczemy około 40 minut w 180 stopniach. Odstawiamy do ostygnięcia. Po tym czasie wyciągamy babkę z formy i dekorujemy lukrem. Lukier: Z cukru pudru, soku z cytryny i z gorącej wody robimy syrop. Wszystko mieszamy razem i gotowym lukrem dekorujemy babkę. * przepis pochodzi z książki kucharskiej „Backvergnugen wie noch nie’ Ch. Teuber i A. Wolter”
2 komentarze
Gosia
17 kwietnia 2014 o 11:01 amPiekna baba
Marta
17 kwietnia 2014 o 2:57 pmDziękuję,
Szczerze, też mi się podoba 🙂 ale najważniejsze, że w smaku dobra 🙂