Czy te oponki wyjdą nam na zdrowie tego nie jestem pewna…ale po dłuższym namyśle, przecież Tłusty Czwartek mamy raz w roku,a że od małego trzeba dzieciom wpajać tradycje, zwyczaje, obyczaje to nie możemy tego pominąć. W Tłusty Czwartek ma być tłusto.Długo myśleliśmy co zrobić czy pączki czy oponki – wygrały oponki.Ależ było zdziwienie jak z małej kuli ciasta zrobiła się duża…Czary mary… Wycinanie szklanką kółek, było mega zabawą…dekorowanie również! Przy tym utrwalaliśmy liczenie i to nie tylko do 20-stu.Żeby zagłuszyć lekkie wyrzuty sumienia , zamiast kolorowych wiórek do posypania użyliśmy sezam, siemię lniane, migdały i orzechy.Składniki: 2,5 szklanki mąki 15g drożdży 2 żółtka 1 szklanka ciepłego mleka 50g roztopionego masła 2 łyżki cukru 1 cukier waniliowy Szczypta soliCzekoladaSezam, Orzechy, Kokos, MigdałyCzęść mąki wsypujemy do miski, dodajemy drożdże, cukier i zalewamy ciepłym mlekiem. Odstawiamy na około 15 minut, aż drożdże nam się spienią i wyrosną. Następnie dodajemy pozostałą mąkę i resztę składników. Wyrabiamy ciasto ręcznie, będzie się kleić ale starajmy się nie dosypywać mąki. Wyrobione ciasto wkładamy do oprószonej mąką miski i odstawiamy do wyrośnięcia na ok 1 godzinę.Po tym czasie wyjmujemy ciasto, rozwałkujemy na grubość ok 1 cm, szklanką wycinamy kółka a mniejsza nakrętką wykrawamy dziurki. Odkładamy na oprószony mąką blat do podwojenia objętości. Następnie smażymy z każdej strony w głębokim oleju. Po usmażeniu odkładamy na papier kuchenny do odsączenia. Dekorujemy rozpuszczoną z odrobioną mleka czekoladą, posypujemy migdałami , orzechami, sezamem itp.
2 komentarze
Lucy87
17 kwietnia 2014 o 6:43 pmCzy 15dkg to nie pomylka?dla 2.5szkl maki ?! Za duzo!
Marta
18 kwietnia 2014 o 7:59 amFaktycznie wkradła się pomyłka. Chodzi oczywiście o 15 g drożdży 🙂
Dziękuje za uwagę i czujność 🙂 już poprawiam. Pozdrawiam