Gruszki kojarzą mi się z początkiem jesieni. Choć w Polsce nadal pełnia lata i upałów, tak u nas, na irlandzkiej wyspie coraz bliżej jesieni. Chłodne poranki, w ciągu dnia więcej deszczu mniej słońca, wiatr z którym od zawsze mi nie po drodze 🙂
Dzisiaj rano, odprowadzają Gabriela do szkoły padło pytanie: „Mamo, kiedy przestanie być już zimno” upsss… Moja dość optymistyczna odpowiedź, w którą to samej jest mi ciężko uwierzyć: „Synku, będzie piękna jesień tego roku”. Nadzieja umiera ostatnia – tak mówią 🙂
Skoro bliżej nam do jesieni gruszek u nas pod dostatkiem. Zajadamy się, wszyscy lubimy, planujemy również zrobić kilka słoiczków gruszek w syropie.
Ostanie francuskie kwadraciki smakowały obłędnie. Teraz padło na tartę migdałowo – gruszkową. Szybka, prosta i uwierzcie mi, że pyszna. Z gałką lodów wyborna.
Polecam bardzo i nie tylko na jesienne popołudnia.
Składniki na ciasto:
250 g mąki pszennej
90 g masła
50 g cukru kryształu
0,5 łyżeczki soli
2 jajka
2 łyżki wody
Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy pokrojone masło, cukier, sól. Wyrabiamy ciasto. W trakcie dodajemy jajka i wodę. Wyrabiamy do połączenia się składników i otrzymania elastycznego ciasta.
Ciasto zawijamy w folię i wkładamy na 30 minut do lodówki.
Formę okrągłą o średnicy 30 cm smarujemy masłem, posypujemy delikatnie bułką tartą lub otrębami.
Ciasto rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie. Przekładamy do formy, nakłuwamy widelcem i wkładamy na kolejne 30 minut do lodówki.
Po tym czasie na ciasto nakładamy papier do pieczenia i obciążamy np. grochem, ryżem lub specjalnymi kuleczkami. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy około 20 minut, po czym ściągamy papierem i obciążenie, dopiekamy kolejne 10 minut.
Następnie na ciasto nakładamy pokrojone w plasterki gruszki. Na gruszki rozsmarowujemy krem migdałowy i posypujemy płatkami migdałów (patrz niżej).
Pieczemy kolejne 30 minut, do zarumienienia. Serwujemy z lodami lub polane czekoladą.
Krem migdałowy:
120 g masła
150 g cukru kryształu
100 g zmielonych migdałów
2 jajka
1 łyżka soku z cytryny
Masło ucieramy z cukrem i migdałami do połączenia. Dodajemy lekko roztrzepane jajka i sok z cytryny. Ucieramy do otrzymania puszystego kremu.
Dodatkowo:
5 dojrzałych, soczystych gruszek, pokrojonych w plasterki
3 łyżki płatków migdałów
Źródło: Chocolate Divine C. Bardi/T. Morris
6 komentarzy
Agnieszka
2 września 2015 o 5:46 pmPięknie i pysznie wygląda to ciasto 🙂
Marta
3 września 2015 o 9:10 pmDziękuję… Jest bardzo pyszne 🙂
Lena
2 września 2015 o 5:53 pmAle pyszności:)
Marta
3 września 2015 o 9:11 pmDziękuję 🙂
Marzena
6 września 2015 o 7:30 amAle wspaniała tarta. Oj zimno się zrobiło, ale też mam nadzieję że będzie piękna jesień. Pozdrawiam 🙂
Marta
14 września 2015 o 10:39 amDziękuję… Tarta jest pyszna a co do jesieni to również liczę na tą piękną złotą 🙂