Łatwość, minimalizm, szybkość w przygotowaniu
i niezawodny, pyszny smak dzieciństwa.
A to wszystko ukryte w waflu, dla niektórych w tzw.
andrucie, przełożonym masą, kremem…
Niezawodna słodycz.
A z kremem o trzech smakach, który Wam dzisiaj zaproponuje,
zakochacie się w nim po pierwszym kęsie, i na jednym kawałku się nie skończy.
Bardzo Wam polecam.
Idealny wafel do popołudniowej herbatki,
na wypad za miasto, na przyjęcie, na wynos.
Polecam.
Składniki:
6 sztuk + 2 sztuki wafla
250 ml mleka
2 kostki margaryny
375 g cukru kryształu
500 g mleka w proszku
150 g zmielonych orzechów włoskich
1 łyżka kakao
garść rodzynek
Mleko, margaryny i cukier zagotowujemy i ściągamy z palnika.
Do ciepłego dodajemy mleko w proszku. Mieszamy.
Dodajemy pokruszone 2 wafle i ponownie mieszamy.
Odstawiamy do ostygnięcia.
Wystudzony krem dzielimy na trzy części.
Do pierwszej części dodajemy zmielone orzechy i mieszamy.
Do drugiej dodajemy kakao i mieszamy.
Do trzeciej dodajemy rodzynki i mieszamy.
W wersji dla dorosłych rodzynki możemy namoczyć wcześniej w alkoholu
a następnie odsączone dodać do kremu.
Kolejność przedkładania wafla kremem:
Wafel
Krem orzechowy
Wafel
Krem kakaowy
Wafel
Krem z rodzynkami
Wafel
Krem kakaowy
Wafel
Krem orzechowy
Wafel
Wafel owijamy w folię spożywczą.
Odkładamy na kilka godzin, na ok 3-4 h.
Następnie kroimy na kawałki.
8 komentarzy
magda
19 lutego 2015 o 8:18 pmpyszny, pyszny, nieskomplikowany, przyjemnie słodziutki, warty zrobienia!
Marta
23 lutego 2015 o 5:45 pmDokładnie taki jest 😉
Agnieszka, Dom na obcasach
19 lutego 2015 o 8:52 pmPiękne zdjęcia. Wafel wygląda tak wspaniale i apetycznie, aż od razu chce się go zjeść 🙂
Marta
23 lutego 2015 o 5:45 pmDziękuję 😉
lena
20 lutego 2015 o 4:41 amPorwałabym taki wafel zamiast śniadania:)
Marta
23 lutego 2015 o 5:43 pmO takkk … A ja mając ciasto, wafel i coś swojego słodkiego tak wlasnie zaczynam dzień 😉
poproszę dokładkę
20 lutego 2015 o 6:39 pmuwielbiam, po prostu uwielbiam :-)))
Marta
23 lutego 2015 o 5:42 pmJa również 😉 dziękuję