Jest to pyszne i wilgotne ciasto, które będzie uwielbiane przez wszystkich. Przepis na ciasto marchewkowe jest bardzo łatwy do wykonania i jest to ciasto łatwe do upieczenia. Zacznijmy więc od przepisu na ciasto marchewkowe.
Składniki
1 szklanka przesianej mąki
1/2 szklanki masła
1 łyżeczka cynamonu
3/4 szklanki cukru
1 jajko
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
2 filiżanki startej marchewki
Sposób przygotowania:
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Nasmaruj okrągłą tortownicę o średnicy 9 cali i wyłóż jej dno papierem pergaminowym. Posmaruj papier.
Przesiej mąkę, cynamon, cukier, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i sól do dużej miski.
W małej misce ubij razem jajko, maślankę, ekstrakt waniliowy i gałkę muszkatołową.
Dodaj mokre składniki do suchych i wymieszaj do połączenia. Dodaj marchewki.
Wlej ciasto do przygotowanej tortownicy i piecz przez 40 do 45 minut lub do momentu, gdy szpikulec włożony w środek ciasta wyjdzie czysty.
Pozwól ciastu całkowicie ostygnąć przed wyjęciem z formy.
Daj nam znać, jak Ci się podobał ten przepis na ciasto marchewkowe.