Jest to pyszne i wilgotne ciasto, które będzie uwielbiane przez wszystkich. Przepis na ciasto marchewkowe jest bardzo łatwy do wykonania i jest to ciasto łatwe do upieczenia. Zacznijmy więc od przepisu na ciasto marchewkowe.

Składniki

1 szklanka przesianej mąki

1/2 szklanki masła

1 łyżeczka cynamonu

3/4 szklanki cukru

1 jajko

1/4 łyżeczki sody oczyszczonej

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/4 łyżeczki soli

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej

2 filiżanki startej marchewki

Sposób przygotowania:

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Nasmaruj okrągłą tortownicę o średnicy 9 cali i wyłóż jej dno papierem pergaminowym. Posmaruj papier.

Przesiej mąkę, cynamon, cukier, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i sól do dużej miski.

W małej misce ubij razem jajko, maślankę, ekstrakt waniliowy i gałkę muszkatołową.

Dodaj mokre składniki do suchych i wymieszaj do połączenia. Dodaj marchewki.

Wlej ciasto do przygotowanej tortownicy i piecz przez 40 do 45 minut lub do momentu, gdy szpikulec włożony w środek ciasta wyjdzie czysty.

Pozwól ciastu całkowicie ostygnąć przed wyjęciem z formy.

Daj nam znać, jak Ci się podobał ten przepis na ciasto marchewkowe.