Zakwas to wzbogacone ciasto, które zawiera drożdże i bakterie lactobacillus. Jest to starożytna technika wypieku chleba i była stosowana w starożytnej Grecji.

Składniki:

– 1 szklanka wody

– 1 łyżka soli

– 2 łyżeczki cukru

– 1 szklanka mleka

– ¼ szklanki drożdży

– 1 łyżeczka aktywnych suszonych bakterii kwasu mlekowego

– 2 szklanki mąki

Metoda:

1. Wymieszaj sól, cukier, wodę, mleko i drożdże w misce do mieszania.

2. Pozostaw na 15 do 20 minut, aż mieszanina się spieni.

3. Dodaj bakterie kwasu mlekowego i mąkę i dobrze wymieszaj.

4. Przykryj miskę pokrywką i pozwól jej siedzieć w temperaturze pokojowej przez 12 do 24 godzin, aż ulegnie fermentacji.

5. Po fermentacji zagnieć ciasto i pozwól mu odpocząć przez kolejne 2 godziny.

6. Podziel ciasto na 12 równych części.

7. Rozwałkuj każdy kawałek ciasta na posypanej mąką powierzchni, aż zrobi się okrągły.

8. Używając noża, pokrój każdy okrąg na 6 części.

9. Umieść każdy kawałek ciasta na blasze wyłożonej papierem pergaminowym i pozostaw do wyrośnięcia na 2 do 3 godzin.

10. Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 30 do 40 minut.

11. Wyjmij chleb z piekarnika i pozwól mu ostygnąć.

12. Pokrój chleb i podawaj na gorąco lub na zimno.

Wnioski:

Ten przepis na chleb cebulowy na zakwasie jest łatwy do wykonania. Jeśli postępujesz zgodnie z krokami prawidłowo, otrzymasz pyszny i świeży chleb smakowy. Może być używany na śniadanie lub kolację, ponieważ jest zdrowy i pożywny.