Bułki razowe są nie tylko smaczne, ale i zdrowe, jeśli kiedykolwiek próbowałeś chleba razowego to być może zauważyłeś, że jego tekstura jest gęstsza niż zwykłego chleba.

Aby zrobić chleb razowy, możesz użyć mąki pełnoziarnistej lub orkiszowej. Możesz nawet użyć mąki z brązowego ryżu, mąki migdałowej i mąki z prosa, aby uzyskać zdrowszy chleb razowy.

Oto kilka wskazówek, jak zrobić zdrowe bułki razowe.

Mieszaj składniki w kolejności

Musisz mieszać składniki w tej samej kolejności. Najpierw dodaj drożdże, a następnie dodaj wodę i odczekaj 5 minut. Po tym czasie dodaj sól i odczekaj 1 godzinę.

Po 1 godzinie dodajemy jajka i czekamy kolejne 5 minut. Dodaj wodę, aby uzyskać ciasto i wyrabiaj je przez 5 minut. Po tym czasie przykryj ciasto i pozwól mu odpocząć przez kolejne 15 minut.

Nadaj kształt bułce

Podziel ciasto na dwie części i uformuj półokrągłą bułeczkę. Przykryj ciasto i pozwól mu wyrosnąć przez 45 minut.

Rozgrzać piekarnik

Musisz rozgrzać piekarnik do 450°F. Uformuj kształt bułeczek, włóż je do piekarnika i piecz przez 15 do 18 minut.

Piecz dłużej

Jeśli chcesz, aby bułeczki były bardziej miękkie to możesz je dłużej piec. Będzie to trwało około 20 minut.

Wnioski:

Przygotowanie zdrowych bułeczek razowych nie jest trudnym zadaniem. Oto podstawowe kroki do zrobienia bułeczek razowych. Jeśli planujesz zrobić dużą partię, wtedy możesz spróbować zrobić ciasto i trzymać je w lodówce do wykorzystania następnego dnia.