Być może słyszeliście o drożdżowych bułeczkach, ale bardzo rzadko można je znaleźć na rynku. Pamiętam, że kiedy byłam dzieckiem, bardzo lubiłam drożdżowe bułeczki, ale teraz nie mogę ich znaleźć.
Powodem tego jest to, że bułeczki drożdżowe są bardzo trudne do zrobienia. Jeśli nigdy nie robiłeś bułeczek drożdżowych, to nie musisz się martwić, ponieważ ten przepis na bułeczki drożdżowe jest bardzo łatwy do wykonania.
Składniki:
Suche drożdże, 1 tsp
Masło, 2 łyżki
Woda, 4 filiżanki
Cukier, 2 łyżki
Proszek do pieczenia, ¼ łyżki
Sól, ½ łyżeczki
Owies, 1 filiżanka
Nasiona sezamu, 1 łyżka
Mąka, 1½ filiżanki
Drożdże, ½ filiżanki
Mak, 1 łyżka
Gałka muszkatołowa, 1/8 łyżeczki
Mleko, 2 łyżki
Jajko, 1
Olej, 1/8 łyżeczki
Metoda:
Wymieszaj suche drożdże z ¼ szklanki ciepłej wody i poczekaj, aż się spienią.
Następnie dodaj cukier, masło i sól i dobrze wymieszaj.
Dodaj proszek do pieczenia i dobrze wymieszaj.
Teraz dodaj owies, mąkę, ziarna sezamu, drożdże, mak, jajko i mleko i dobrze wymieszaj.
Nasmaruj miskę i wlej do niej ciasto.
Przykryj miskę i pozostaw na 3 do 4 godzin.
Po 3 do 4 godzinach ciasto powinno być wyrośnięte.
Nasmaruj blachę do pieczenia masłem i wylej do niej ciasto.
Posypać makiem i gałką muszkatołową.
Przykryj ciasto wilgotną ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na kolejne 30 minut.
Piec w nagrzanym piekarniku przez 15 do 20 minut.
Podawaj na gorąco z filiżanką kawy lub herbaty.
Wnioski:
Nie musisz się martwić, jeśli wcześniej nie robiłeś bułeczek drożdżowych. Możesz je łatwo zrobić, stosując się do tego łatwego przepisu na bułeczki drożdżowe. Jestem pewna, że otrzymasz najlepsze bułeczki drożdżowe w swoim domu.