Czy szukasz pysznego i klasycznego deseru, który można podać przy każdej okazji? Wtedy ciasto karmelowe jest najlepszym rozwiązaniem dla Ciebie. Ciasto karmelowe ma bogaty i kremowy smak. Jeśli chcesz przygotować doskonałe ciasto karmelowe, postępuj zgodnie z poniższymi wskazówkami.

Ciasto karmelowe Składniki

1 szklanka masła

2 szklanki cukru

3 jajka

3 łyżki esencji waniliowej

½ szklanki kwaśnej śmietany

1¾ szklanki mąki

½ łyżeczki proszku do pieczenia

½ łyżeczki sody oczyszczonej

Sos karmelowy Składniki

2 filiżanki cukru

4 łyżki wody

½ szklanki śmietany

1 łyżka esencji waniliowej

1 filiżanka bitej śmietany

Przygotowanie Ciasta Karmelowego

Nasmaruj i wyłóż patelnię papierem woskowym. Rozgrzej piekarnik do 350° F. Utrzyj masło, cukier i jajka. Dodaj esencję waniliową i śmietanę. Przesiać mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną.

Wymieszać składniki razem. Wlej masę do wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem tortownicy. Piec przez 45 do 50 minut. Ostudzić ciasto i polać sosem karmelowym. Ostudzić ciasto i podawać.

Wnioski:

Ciasto karmelowe jest tradycyjnym i ulubionym deserem, ale można je również zrobić w domu z zaledwie kilku składników. Ciasto karmelowe to łatwy i smaczny przepis, który jest gotowy w kilka minut. Podzieliłam się z Tobą również kilkoma wskazówkami, które pomogą Ci zrobić to ciasto w doskonały sposób.