Białko jajka jest najbardziej odżywczym i smacznym składnikiem. Jest bardzo ważne, aby zrobić bezę, ponieważ jest ona używana w różnych potrawach. Ma wyjątkowy smak i jest świetną alternatywą dla każdego innego deseru.
Beza jest rodzajem deseru wykonanego z białek jaj i cukru, ale czasami jest przygotowywana bez cukru. Istnieją dwa główne rodzaje bezów – twarda beza i miękka beza.
Jak zrobić bezę z 6 białek jaj
Aby zrobić bezę, musisz mieć 6 białek jaj, cukier, 1 szczyptę kremu winnego i kilka kropli soku z cytryny.
1. Rozbij jajka, dodaj sól i śmietanę z kamienia.
2. Dodaj cukier i porządnie wymieszaj.
3. Podgrzej wodę do 95 stopni, włóż miskę do wody i ubij białka, aż się spienią.
4. Kiedy mieszanina się spieni, dodaj sok z cytryny i nadal mieszaj przez 2 do 3 minut.
5. Dodaj do masy pozostały cukier i porządnie wymieszaj.
6. Usuń miskę z wody i przenieś mieszaninę do miski z pokrywką.
7. Pozostawić na 10 do 15 minut.
8. Rozgrzać piekarnik do 400 stopni i rozprowadzić mieszaninę równomiernie w 9-calowej formie do pieczenia.
9. Piec bezę przez 30 do 35 minut lub do momentu, gdy stanie się złotobrązowa.
10. Podawaj bezę, gdy jest jeszcze ciepła.
Wnioski:
Beza jest jednym z najłatwiejszych i pysznych deserów, które można zrobić w domu. Ale to nie jest tak trudne, jak się wydaje.
Więc, postępuj zgodnie z powyższymi krokami i ciesz się swoim dniem.