Bajgle to najsmaczniejsze pieczywo, ale jak je zrobić, to pytanie, które zadaje sobie każdy piekarz. Można zrobić bajgle używając ciasta drożdżowego, ale jeśli chcesz zrobić autentycznego bajgla krakowskiego, musisz użyć zakwasu. Dlatego dziś porozmawiamy o robieniu bajgli krakowskich na zakwasie.

Składniki:

Mąka uniwersalna – 2 szklanki

Zakwas – 1 filiżanka

Woda – 6 filiżanek

Cukier – ½ szklanki

Sól – ½ filiżanki

Mąka żytnia – 1 filiżanka

Drożdże instant – ¼ szklanki

Sok z cytryny – 1 łyżka

Masło – 1 łyżka

Płatki owsiane – 1 łyżeczka

Olej – 1 łyżka

Drożdże – 1 koperta

Metody:

Wymieszaj wszystkie składniki w podanej poniżej kolejności:

1. Dodaj cukier do wody i dobrze wymieszaj.

2. Podgrzej wodę i wymieszaj cukier z wodą.

3. Odstawić na bok na 10 minut.

4. Teraz dodaj sól i dobrze wymieszaj.

5. Dodaj drożdże instant do mąki i wymieszaj.

6. Dodaj wodę i mieszankę wody do mąki i wymieszaj.

7. Teraz dodaj suche składniki oraz wodę i dobrze wymieszaj.

8. Dodaj sok z cytryny i dobrze wymieszaj.

9. Przykryj miskę pokrywką i odstaw na bok na 6 do 8 godzin.

10. Po 6 do 8 godzinach, zagnieść ciasto przez 5 do 6 razy.

11. Podziel ciasto na 8 do 10 kawałków i zwiń każdy kawałek w kulkę.

12. Trzymaj kulki z ciasta w pojemniku i przykryj go.

13. Pozwól ciastu wyrosnąć przez 10 do 15 minut.

14. Weź miskę i dodaj wszystkie składniki w kolejności podanej poniżej.

15. Zagnieć ciasto, aby uzyskać kształt kuli i rozwałkuj je na okrąg.

16. Pokrój koło na 6 do 7 plastrów.

17. Trzymaj bajgle w pojemniku i pozwól im rosnąć przez kolejne 15 do 20 minut.

18. Ugotuj bajgle na patelni, a następnie posmaruj je masłem.

19. Rozsmaruj masło i posyp płatki owsiane.

20. Posypać ziarnami sezamu, a następnie piec przez 15 do 20 minut.

21. Podawaj bajgle na gorąco.

Wnioski:

Powyższa procedura jest jednym z najłatwiejszych i skutecznych sposobów na zrobienie bajgli krakowskich. Wynik tego przepisu jest mouthwatering i ludzie będą uwielbiać mieć ten chleb. Możesz zrobić ten przepis nawet bez zakwasu.