Nie ma wątpliwości, że najbardziej kochanym i znanym artykułem spożywczym na świecie jest włoski ser. Istnieje tak wiele odmian tego sera, że po prostu niemożliwe jest wymienienie ich wszystkich. Mascarpone jest jedną z najsmaczniejszych odmian sera i jestem pewna, że próbowaliście go w wielu potrawach.

Dzielimy się dla Was przepisem na pyszny deser. Ten przepis jest wykonany z serka mascarpone i jest to bardzo lekki i łatwy do wykonania deser. Ten przepis jest bardzo łatwy do przygotowania i możesz go wypróbować w domu.

Składniki:

Dla ciasta:

– 1 filiżanka mąki

– 2/3 szklanki cukru

– 1 jajko

– 2 łyżeczki proszku do pieczenia

– 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

– 1/4 szklanki sera mascarpone

– 1/2 szklanki mleka

– 1/3 szklanki masła

– 1/4 filiżanki pasty gryczanej

– 2 łyżeczki cynamonu

– 1/2 filiżanki wiórków czekoladowych

– 1/3 filiżanki posiekanych orzechów

– 1/2 szklanki bitej śmietany

– Lody waniliowe

Sposób:

Rozgrzej piekarnik do 180°C.

Nasmarować tortownicę.

W misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól. Dodaj mleko i dobrze wymieszaj.

Dodaj jajko i ekstrakt waniliowy. Dobrze wymieszać.

Dodać serek mascarpone i dobrze wymieszać.

Nasmaruj masłem tortownicę.

Dodaj masło i cukier do miski. Dobrze wymieszać.

Wlej ciasto do tortownicy i posyp polewą.

Piec przez około 40 minut.

Ostudzić.

Aby zrobić nadzienie:

W misce wymieszaj serek śmietankowy, mleko, serek mascarpone i cukier puder.

Sprawić, by była gładka i kremowa.

Dodaj ubitą śmietanę.

Dobrze wymieszaj.

Posiekaj orzechy i wiórki czekoladowe.

Posypać je na wierzchu kremu.

Przykryj i odstaw do lodówki.

Udekoruj go jak chcesz.

Wnioski:

Ten przepis jest bardzo prosty do wykonania i możesz go zrobić w domu. Jest to bardzo smaczny i zdrowy deser i na pewno stanie się częścią Twoich rodzinnych przepisów.