Nie ma wątpliwości, że najbardziej kochanym i znanym artykułem spożywczym na świecie jest włoski ser. Istnieje tak wiele odmian tego sera, że po prostu niemożliwe jest wymienienie ich wszystkich. Mascarpone jest jedną z najsmaczniejszych odmian sera i jestem pewna, że próbowaliście go w wielu potrawach.
Dzielimy się dla Was przepisem na pyszny deser. Ten przepis jest wykonany z serka mascarpone i jest to bardzo lekki i łatwy do wykonania deser. Ten przepis jest bardzo łatwy do przygotowania i możesz go wypróbować w domu.
Składniki:
Dla ciasta:
– 1 filiżanka mąki
– 2/3 szklanki cukru
– 1 jajko
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
– 1/4 szklanki sera mascarpone
– 1/2 szklanki mleka
– 1/3 szklanki masła
– 1/4 filiżanki pasty gryczanej
– 2 łyżeczki cynamonu
– 1/2 filiżanki wiórków czekoladowych
– 1/3 filiżanki posiekanych orzechów
– 1/2 szklanki bitej śmietany
– Lody waniliowe
Sposób:
Rozgrzej piekarnik do 180°C.
Nasmarować tortownicę.
W misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól. Dodaj mleko i dobrze wymieszaj.
Dodaj jajko i ekstrakt waniliowy. Dobrze wymieszać.
Dodać serek mascarpone i dobrze wymieszać.
Nasmaruj masłem tortownicę.
Dodaj masło i cukier do miski. Dobrze wymieszać.
Wlej ciasto do tortownicy i posyp polewą.
Piec przez około 40 minut.
Ostudzić.
Aby zrobić nadzienie:
W misce wymieszaj serek śmietankowy, mleko, serek mascarpone i cukier puder.
Sprawić, by była gładka i kremowa.
Dodaj ubitą śmietanę.
Dobrze wymieszaj.
Posiekaj orzechy i wiórki czekoladowe.
Posypać je na wierzchu kremu.
Przykryj i odstaw do lodówki.
Udekoruj go jak chcesz.
Wnioski:
Ten przepis jest bardzo prosty do wykonania i możesz go zrobić w domu. Jest to bardzo smaczny i zdrowy deser i na pewno stanie się częścią Twoich rodzinnych przepisów.