Kremy kawowe to jedne z najsmaczniejszych ciast. Wykonane jest z niesamowitym nadzieniem i jest wypełnione smakiem kawy. Jest to najlepszy i najprostszy sposób, aby cieszyć się filiżanką kawy.

Kremy kawowe są łatwe do wykonania i nie wymagają wiele czasu. Są bardzo dobre dla miłośników deserów, jak również dla osób, które nie lubią jeść ciężkich deserów.

Zobaczmy jak zrobić to pyszne ciasto:

Składniki:

– 1/4 szklanki mleka

– 1/4 szklanki cukru

– 1 jajko

– 2 szklanki mąki

– 1 łyżeczka sody oczyszczonej

– 1/2 szklanki masła

– 2 łyżeczki kawy w proszku

– 1 filiżanka serka śmietankowego

– 1 łyżka mleka

– 1/2 łyżeczki cynamonu

– 1 filiżanka cukru pudru

Sposób:

1. Rozgrzej piekarnik do 350 stopni F. Nasmaruj i wyłóż boki 9-calowej foremki papierem pergaminowym.

2. W średniej misce ubij mleko, cukier i jajko do uzyskania gładkiej masy.

3. Przesiej mąkę i sodę oczyszczoną razem do dużej miski i zrób studnię na środku. Dodaj masło i mieszaj widelcem lub nożem do ciasta, aż będzie dobrze wymieszane.

4. Wymieszać jajka z mąką i mieszać tylko do połączenia. Wmieszać kawę w proszku.

5. Wlać ciasto do przygotowanego naczynia. Piec przez 40 do 50 minut, lub do momentu, gdy drewniany szpikulec włożony w środek ciasta wyjdzie czysty.

6. Pozwól ciastu całkowicie ostygnąć na stojaku przed zdjęciem go z patelni.

7. W małej misce połącz serek śmietankowy z mlekiem i ubijaj do uzyskania gładkiej masy.

8. Rozprowadź masę serową na wierzchu ciasta. Posypać cukrem pudrem i oprószyć cynamonem. Podawać z kawą.

9. Jeśli chcesz podać to ciasto natychmiast, zawiń je szczelnie i schłódź przez 1 godzinę przed podaniem.

10. To ciasto zachowuje się dobrze do 3 dni w przykrytym pojemniku.

Wskazówki:

– Jest to bardzo delikatne ciasto, więc bądź ostrożny, gdy się z nim obchodzisz.

– Możesz użyć różnych rodzajów kawy, ale jeśli chcesz zrobić mocny krem kawowy, to użyj mocnej.