Kremy kawowe to jedne z najsmaczniejszych ciast. Wykonane jest z niesamowitym nadzieniem i jest wypełnione smakiem kawy. Jest to najlepszy i najprostszy sposób, aby cieszyć się filiżanką kawy.
Kremy kawowe są łatwe do wykonania i nie wymagają wiele czasu. Są bardzo dobre dla miłośników deserów, jak również dla osób, które nie lubią jeść ciężkich deserów.
Zobaczmy jak zrobić to pyszne ciasto:
Składniki:
– 1/4 szklanki mleka
– 1/4 szklanki cukru
– 1 jajko
– 2 szklanki mąki
– 1 łyżeczka sody oczyszczonej
– 1/2 szklanki masła
– 2 łyżeczki kawy w proszku
– 1 filiżanka serka śmietankowego
– 1 łyżka mleka
– 1/2 łyżeczki cynamonu
– 1 filiżanka cukru pudru
Sposób:
1. Rozgrzej piekarnik do 350 stopni F. Nasmaruj i wyłóż boki 9-calowej foremki papierem pergaminowym.
2. W średniej misce ubij mleko, cukier i jajko do uzyskania gładkiej masy.
3. Przesiej mąkę i sodę oczyszczoną razem do dużej miski i zrób studnię na środku. Dodaj masło i mieszaj widelcem lub nożem do ciasta, aż będzie dobrze wymieszane.
4. Wymieszać jajka z mąką i mieszać tylko do połączenia. Wmieszać kawę w proszku.
5. Wlać ciasto do przygotowanego naczynia. Piec przez 40 do 50 minut, lub do momentu, gdy drewniany szpikulec włożony w środek ciasta wyjdzie czysty.
6. Pozwól ciastu całkowicie ostygnąć na stojaku przed zdjęciem go z patelni.
7. W małej misce połącz serek śmietankowy z mlekiem i ubijaj do uzyskania gładkiej masy.
8. Rozprowadź masę serową na wierzchu ciasta. Posypać cukrem pudrem i oprószyć cynamonem. Podawać z kawą.
9. Jeśli chcesz podać to ciasto natychmiast, zawiń je szczelnie i schłódź przez 1 godzinę przed podaniem.
10. To ciasto zachowuje się dobrze do 3 dni w przykrytym pojemniku.
Wskazówki:
– Jest to bardzo delikatne ciasto, więc bądź ostrożny, gdy się z nim obchodzisz.
– Możesz użyć różnych rodzajów kawy, ale jeśli chcesz zrobić mocny krem kawowy, to użyj mocnej.