Takie z pozoru zwykłe i proste…ale nie dajmy się zwieść pozorom.
Ciasto jest przepyszne. Wspaniale wilgotne i miękkie. Mogłabym go robić i jeść na okrągło, tak przypadło do gustu moim kubkom smakowym.
Ma wszystko co lubię… czekoladę, gdzieniegdzie jej kawałki, pomarańczę dość mocno wyczuwalną i to przepyszne gorzko-czekoladowe ganche…
Dla mnie niebo w gębie. Jest po prostu najlepsze. Chyba zrobię go ponownie na weekend.
Must bake… Musicie wypróbować! Składniki: 1 pomarańcza
100 g ciemnej czekolady (min. 50%)
3 jajka
280 g cukru kryształu
240 ml oleju
25 g kakao
250 g mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia


Studzimy kilka minut w formie, następnie wyciągamy z formy i odwracamy do 'góry nogami’ w celu lekkiego spłaszczenia zbyt wyrośniętej góry. Zostawiamy tak do całkowitego ostygnięcia, następnie z powrotem odwracamy. Ganche: 200 g ciemnej czekolady (min.50% kakao)
225 ml śmietany kremówki 48 %
pomarańczowa skórka kandyzowana Śmietanę doprowadzamy do wrzenia. Ściągamy z ognia, wrzucamy połamaną czekoladę, zostawiamy tak na 2-3 minuty, następnie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się. Zostawiamy na około 1-1,5h to zgęstnienia.
Następnie wykładamy na ciasto. Posypujemy skórka kandyzowaną.


12 komentarzy
Lena
17 października 2014 o 9:53 amJakie intensywne, maksymalnie czekoladowe i maksymalnie pyszne 🙂
~suzana
17 października 2014 o 12:14 pmWOW;SMAKOWICIE WYGLĄDA !! TEŻ CHCĘ KAWAŁEK! 😉 ZAPRASZAM NA CIASTO ”MLECZNA KANAPKA”POZDRAWIAM
http://kulinarnyporadnik.blogspot.com/2014/07/jak-wzbogacic-smak-biszkoptu.html
Marta
17 października 2014 o 3:15 pmDziękuję i chętnie zajrzę. 😉
Gosia
17 października 2014 o 12:47 pmWygląda wspaniale. Czekolada i pomarańcza to zdecydowanie dobre połączenie :))
Marta
17 października 2014 o 3:15 pmDziękuję… Takie proste a smakiem genialne. Pomarańcza i czekolada duet doskonały.
Mariola
17 października 2014 o 2:40 pmTak właśnie wygląda jak się nazywa:najlepsze!:) To połączenie pomarańczy i czekolady to bajka dla podniebienia…
Marta
17 października 2014 o 3:14 pmO taaak 😉 pomarańcza i czekolada…wilgotne ciasto…ganche jest naprawdę pysznie 😉
poproszę dokładkę
17 października 2014 o 6:38 pmświetne ciasto! czekolada przełamana pomarańczą to świetne zestawienie :-)))
Betina
19 października 2014 o 10:58 amTak jak określiłaś / niebo w gębie / …….mieszkam w Szwcji ,brakuje mi takich culerni z takimi cudami jak Twoje……..pyszne…..przepyszne
http://bit.ly/pakietmedyczny
Marta
19 października 2014 o 8:21 pmDziękuję 😉 chętnie podeśle kawałeczek 😉 a ciasto polecam, jest proste a rozkosz dla podniebienia 😉
Anonim
24 października 2019 o 6:44 amTę pomarańczę ze skórką gotujemy i blendujemy? W wodzie?
Justyna
24 lipca 2019 o 2:58 pmCzy blendujemy cala pomarancz ? Lacznie ze skora ?