Święta Wielkanocne tuż tuż. Planujecie zrobić Mazurek?! Jeśli tak, to bardzo polecam z tego przepisu. Przyznam, że nigdy wcześniej nie robiłam, i jak mnie pamięć nie myli, to też nie jadłam. Przepis na ten, podobnie jak na sernik Biały Michał dostałam od kuzynki. Wysłała mi wiadomość – „Zrób, osobiście nie jadłam, przepis mam od koleżanki, jest słodki ale ponoć pyszny”. Biłam się z myślami, zrobić czy nie zrobić. I jak widzicie zrobiłam 🙂 I nie żałuję. Na pewno teraz co roku Mazurek będzie gościć na naszym Stole Wielkanocnym. Ten jest numerem jeden. Jest pozytywnie słodki, na mocno kruchym spodzie, z bakaliami. Nadmienię, że daliśmy się dziś ponieść tradycji. Mój mąż dostał makutrę, wałeczek i przygotował piękny puszysty krem, którym zostały zalane bakalie 🙂 Polecam! Składniki: 5 żółtek 1 kostka masła 0,5 kg mąki krupczatki 0,5 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Ugniatamy ciasto. W kształcie kuli wkładamy na około pół godziny do lodówki. Formę prostokątną o wymiarach 25×36 (ja użyłam trochę mniejszą, następnym razem użyje jednak tradycyjnej o podanych wyżej wymiarach) wykładamy papierem do pieczenia, na nią kładziemy ciasto, nakłuwamy widelcem. Proponuje zrobić wałeczki z odrobiny ciasta, splatać ze sobą i udekorować boki na kształt warkocza. Wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i podpiekamy. Krem: 7 żółtek 200g cukru zwykłego 1 kostka masła Masło ucieramy, dodajemy cukier, następnie żółtka. Ucieramy na puch. Dodatkowo:około 60g bakali np. migdały, orzechy, morele, rodzynki, skórka pomarańczowa, figi. Na podopieczny spód wysypujemy bakalie i zalewamy kremem. Pieczemy około 45 minut w 180 stopniach. Odkładamy do ostygnięcia. Dekorujemy wedle uznania. * Nic się nie może zmarnować – ja zamroziłam 9 białek.W tygodniu po świętach będzie pyszny torcik kawowo-bezowy.
2 komentarze
Gosia
18 kwietnia 2014 o 10:41 pmPiekny mazurek i fajny nowy szablon
Marta
19 kwietnia 2014 o 4:51 amDziękuję Gosia.
Mazurek smakiem nas pozytywnie zaskoczył.
Cieszę się, że nowy wygląd strony Ci się podoba 🙂