Szybki deser – zachcianka wczorajszego poranka. Deser, który w całości mógłby przygotować Gabriel, który smakowałaby wyśmienicie i nie zająłby zbyt dużo czasu. Padło na francuskie kwadraciki z gruszkami. Gruszki zatopione w czekoladowej masie ciasteczkowej. Nie uwierzycie ale w smaku obłędne. Szybkie, proste a zachwycają. Sama byłam zdziwiona, że połączenie gruszki z czekoladą plus ciasto francuskie to czysta rozkosz dla podniebienia. Niebo w gębie. Koniecznie wypróbujcie.
Składniki na około 15 sztuk:
375 g ciasta francuskiego
70 g ciastek digestive w czekoladzie lub innych kruchych w czekoladzie
70 g masła
60 g cukru kryształu
5 dojrzałych gruszek
Ciasto francuskie kroimy na 15 kwadratów.
Ciasteczka blendujemy z masłem i cukrem.
Powstałą masę cisteczkową rozsmarujemy na każdym kwadracie, boki około 1 cm zostawiamy wolne. Gruszki obieramy. Kroimy w plasterki i układamy na masę ciasteczkową.
Gotowe kwadraty układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika. Pieczemy około 15 minut, do zarumienienia. Spożywamy na ciepło, na zimno również smaczne. Przechowujemy pod przykryciem.
Źródło: Chocolate Divine, C. Bardi/ T. Morris
2 komentarze
lena
31 sierpnia 2015 o 5:55 pmUwielbiam słodkości z ciasta francuskiego 😉
Marta
2 września 2015 o 1:51 pmZdecydowanie za rzadko je robię 🙂