Z racji, iż rabarbar jest ogólnodostępny, na przysłowiowe wyciągnięcie rękipolecam Wam dzisiaj ciasto kruche z nim w roli głównej.Dla urozmaicenia wzbogaciłam je o karmelizowane jabłka i migdały.Połączenie bardzo trafione. Jabłka swoją słodyczą przełamują kwaskowatość rabarbaru,kruchy spód, chrupiące migdały, wilgotny dzięki pianie z białek środek – smakuje bardzo dobrze. Godne zrobienia i polecenia.Bo przecież sezon rabarbarowy bez kruchego ciasta z nim w roli głównej uważam za stracony.Składniki na ciasto kruche:540 g mąki pszennej torowej180 g cukru pudru250 g masła1 łyżeczka proszku do pieczenia4 żółtka3 łyżki mleka0,5 łyżki octuWszystkie składniki umieszczamy w misie miksera, zagniatamy hakiem do ciasta kruchego. Dzielimy na dwie części, jedną większą, drugą mniejszą i wkładamy do lodówki na około 2 h.Dodatkowo:4 białka0,5 szklanki cukru2 łyżki czerwonego kisielu0,5 kg rabarbaru3 duże jabłka1 łyżka masła2 łyżki cukrumigdałyBiałka ubijamy z cukrem, na koniec dodajemy kisiel. Ubijamy krótka chwile.Dodajemy pokrojony w kostkę rabarbar i mieszamy wszystko razem.Jabłka kroimy w ósemki. Masło roztapiamy na patelni, wrzucamy jabłka,posypujemy cukrem i podsmażamy z dwóch stron, do momentu zarumienienia się.Na blaszkę o wymiarach 25×36, wyłożoną papierem do pieczenia, wykładamy większą cześć ciasta. Na ciasto nakładamy pianę z białek i z rabarbarem, następnie karmelizowane jabłka,posypujemy częścią migdałów i ścieramy drugą część ciasta.Pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni.10 minut przed końcem pieczenia posypujemy pozostałymi migdałami.Oprószamy cukrem pudrem.* bazowałam na przepisie z ‚domowego zeszytu’ z małymi zmianami w składnikachna kruchy spód plus dodałam do oryginalnego przepisu karmelizowane jabłka i migdały.
Brak komentarzy