Tym razem postawiłam na dość wilgotne, cięższe ale ciągle zachowujące lekkość, pachnące pomarańczą ciasto biszkoptowe. Pokryte biało-czekoladową chmurką, posypane wiórkami z białej czekolady pięknie się prezentuje i zdecydowanie może odgrywać rolę białej śnieżynki na świątecznym stole.
Bardzo polecam. Składniki: 175 g masła
175 g cukru kryształu
skórka otarta z 3 pomarańczy
sok wyciśnięty z 1 pomarańczy
4 jajka
100 g mąki
100 g zmielonych migdałów
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej Cukier, masło i startą skórkę z pomarańczy umieszczamy w misie miksera. Ubijamy krótka chwilę, do otrzymania miękkiej konsystencji. Następnie dodajemy żółtka i ponownie ucieramy krótką chwilę. Wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i z sodą oczyszczoną. Ucieramy do połączenia się składników. Na sam koniec wsypujemy migdały i sok z pomarańczy. Miksujemy.
Białka ubijamy oddzielnie w czystej misce. Dobrze ubite dodajemy stopniowo do masy i delikatnie mieszamy łyżką.
Formę o średnicy 20 cm wkładamy papierem do pieczenia, samo do a boki smarujemy masłem. Przekładamy masę, wyrównujemy i wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 40 minut, do tzw. suchego patyczka.
Odstawiamy do ostygnięcia. Krem: 200 g białej czekolady
200 g creme frâiche
50 g startej na drobno białej czekolady Białą czekoladę rozpuszczamy w garnku na małej mocy palinka. Odstawiamy do ostygnięcia. Creme frâiche roztrzepujemy za pomocą rózgi kuchennej i wlewamy do białej czekolady. Mieszamy do połączenia się składników.
Wystudzony biszkopt pokrywamy kremem i posypujemy stratą białą czekoladą.


4 komentarze
lena
21 listopada 2014 o 6:59 pmAle pyszne połączenie. ciasto wygląda znakomicie 🙂
Marta
24 listopada 2014 o 7:25 pmDziękuję ślicznie.
poproszę dokładkę
21 listopada 2014 o 9:57 pmmmm pyszne, świąteczne ciasto! idealne na świąteczny stół 🙂
Marta
24 listopada 2014 o 7:25 pmZdecydowanie powinno zagościć na świątecznym stole.