Z wyglądu proste, nieskomplikowane w przygotowaniu. Wystarczy wymieszać składniki i już prawie gotowe.
Do tego nutella, cynamon, orzechy laskowe… Mięciutkie w środku, otoczone pętelką nutelli, posypane orzechami.
Bardzo polecam.


175 g drobnego cukru brązowego
3 jaja
200 g mąki
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżeczki cynamonu
4 łyżki mleka
4 łyżki Nutelli
50 g posiekanych orzechów laskowych

Formę o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia, samo dno a boki natłuszczamy.
3/4 ciasta wykładamy na formę. Na ciasto nakładamy kupkami nutellę, lekko ją rozprowadzamy po cieście. Następnie nakładamy pozostałe ciasto i końcówką łyżeczki rozprowadzamy je po nutelli, robiąc 'esy-floresy, tym samym przykrywjąc nutellę ciastem. Posypujemy orzechami.
Wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika.
Pieczemy około 1h. Jeśli będzie wam się za szybko przypiekać od góry polecam przykryć folia.
Studzimy w formie a następnie na kratce kuchennej.
Owinięte folią lub zamknięte w szczelnym pojemniku przechowujemy do tygodnia.

9 komentarzy
Gosia
6 października 2014 o 7:33 pmSzkoda, że nie mieliśmy okazji go spróbować, bo wygląda wspaniale 🙂
Marta
7 października 2014 o 4:02 pmZdecydowanie wielka szkoda ;( dziękuję 😉
Ola
6 października 2014 o 8:37 pmCiasto zdecydowanie zachęca… zwłaszcza na te nadchodzące brrrr wieczory 🙂 a że czekoladę uwielbiam, to chyba na przepis się skuszę 🙂
Marta
7 października 2014 o 4:03 pmCiasto idealne na te wlasnie brr wieczory… Z ciepłą herbatką, gorącą czekoladą… Polecam
poproszę dokładkę
6 października 2014 o 11:22 pmciasto z nutellą nie może być niesmaczne ;-))) wygląda pysznie!
Marta
7 października 2014 o 4:03 pmDziękuję… O tak, z nutellą wszystko jest smaczne 😉
Lena
7 października 2014 o 6:43 amJak coś ma cynamon i czekoladę to już jestem fanką 🙂
Marta
7 października 2014 o 4:04 pmPolecam bardzo 😉
gin
8 października 2014 o 7:38 pmMusiało cudownie pachnieć, i jeszcze lepiej smakować 🙂 Boskie!