Próbowaliście robić ciasto marchewkowe?! Jeśli jeszcze nie,to polecam wypróbować. Ja raz spróbowałam i żałowałam, że tak późno je odkryłam.Robiłam zawsze to samo ciasto. Marchewkowe, przełożone kremem na bazie serka Philadelphia. Jest pyszne bez dwóch zdań. Dzisiaj jednak, całkiem przypadkiem natrafiłam na inną wersję przepisu – wersję z kremem z serka topionego. Moje zdziwienie było ogromne, pewnie takie, jak teraz Wasze. Ale właśnie przez to niedowierzanie , że to może dobrze smakować, postanowiłam je zrobić. Uff, odetchnęłam z ulgą po pierwszym kęsie. Jest przepyszne. Warte polecenia. Ciężko mi wybrać które jest smaczniejsze, czy to z dzisiaj, czy może to, które robiłam już tyle razy. Oba są inne i oba smakują niesamowicie dobrze. Niebawem zamieszczę przepis na drugie ciasto marchewkowe i wtedy sami porównacie smaki 🙂 Składniki:360 g mąki 4 jajka 1,5 szklanki drobnego cukru do wypieków (ja dałam 1 szklankę) 2 szklanki startej marchwi 175g masła 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 4 łyżeczki cynamonu (dałam 2 cynamonu i 2 łyżeczki przyprawy do piernika) 0,5 szklanki grubo posiekanych orzechów włoskich Krem:100g serka topionego śmietankowego np. Hochland 100g masła niepełna szklanka cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii orzechy włoskie lub płatki migdałów do dekoracji Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy marchew i delikatnie mieszamy. Następnie dodajemy mąkę i pozostałe składniki. Masło rozpuszczamy i przestudzone wlewamy do masy. Dodajemy orzechy i wszystko dokładnie mieszamy. Przygotowaną masę wlewamy do dużej prostokątnej blachy, wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy ok. 45 minut. Sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest gotowe Krem: Masło i serek rozpuszczamy, następnie ucieramy z cukrem pudrem. Dodajemy ekstrakt z wanilii. Polewą smarujemy ciepłe ciasto. Dekorujemy orzechami lub migdałami. * Inspirowałam się przepisem Asiek, z blogu 'Śladami Słodkiej Babeczki’
4 komentarze
magda
3 kwietnia 2014 o 6:15 pmNiechże no tylko skończy się post, wypróbuję wszystkie przepisy, oczywiście wypiekami podzielę się z moimi gośćmi:)
Marta
3 kwietnia 2014 o 7:53 pmDziękuje i proszę podzielić się również z Nami, co najbardziej smakowało 🙂
Gosia
3 kwietnia 2014 o 9:09 pmTen serek topiony faktycznie brzmi dziwnie,ale ciasto wyglada swietnie i napewno tak smakuje
Marta
4 kwietnia 2014 o 6:42 amSerka topionego w kremie nie czuć 🙂
A z ciastem fajnie łączy się smakowo.