Bardzo Wam polecam. Idealne do popołudniowej herbatki, kawki, jak również na piknik za miastem. Składniki: 400 g masła
600 g mąki pszennej
2 duże cytryny
450 g cukru kryształu
1 opakowanie cukru waniliowego
szczypta soli
8 jaj
3 łyżeczki proszku do pieczenia
150 g Crème fraiche lub gęstego jogurtu
150 ml wody


Masło ucieramy z 350 g cukru, cukrem waniliowym i szczyptą soli na puszysty krem. Dodajemy startą skórkę z cytryny. Następnie stopniowo dodajemy jajka, ciągle ucierając. Kolejno dodajemy wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę, Crème fraiche i ucieramy na niskich obrotach miksera.
Formę o średnicy 25 x 36 wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ciasto, wyrównujemy i wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 45 minut, do tzw. suchego patyczka. W międzyczasie drugą sparzoną cytrynę kroimy w cienkie plasterki.
100 g cukru, sok z cytryny, wodę i plasterki cytryny doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 2 minut. Odstawiamy na bok. Gorące ciasto polewamy połową syropu. Odstawiamy na około 15 minut i następnie polewamy ciasto pozostałym syropem a plasterki cytryny z chęcią zjadamy 😉


2 komentarze
gin
8 września 2014 o 8:45 pmMmm, bardzo lubię akie intensywnie cytrynowe smaki 🙂
Marta
15 września 2014 o 11:06 amJa rownież 😉 ciasto jest idealnie cytrynowe, wilgotne, puszyste… Warte wypróbowania.