Pomysł na chleb żytni razowy powstał w przeciągu chwili. Otworzyłam szafkę – a tam brak pieczywa. Otworzyłam drugą – a tam zapas różnego rodzaju mąki. Wzięłam pierwszą, pszenną razową do ręki, a na opakowaniu przepis na chlebek. Chwila moment a chlebuś pięknie wyrastał. Jest szybki i prosty w wykonaniu, bez zbędnych dodatków. Taki smaczny i zdrowy chlebek powinien znaleźć się na naszych stołach każdego poranka. Mój pomocnik, jak zawsze zaoferowany mieszaniem składników nie zawiódł i tym razem. Upiekł sobie chlebek a później go ze smakiem zajadał. Bardzo Wam polecam. Składniki na 1 keksówkę: 450 g wody 450 g mąki pszennej razowej 220 g mąki żytniej 40 g drożdży 2 łyżeczki soli 1 łyżka oleju 1 łyżeczka cukru Do misy wsypujemy mąki, drożdże, zasypujemy cukrem, zalewamy połową wody i posypujemy odrobiną mąki. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut. Po tym czasie dodajemy olej, sól i pozostałą wodę. Wyrabiamy ciasto, przekładamy do natłuszczonej i posypanej bułką tartą keksówki, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 60 minut. Studzimy w keksówce, następnie na kratce. Smacznego!
Brak komentarzy