
1 litr ciepłej wody
1 szklanka otrąb pszennych
4 łyżki sezamu
2 łyżki siemienia lnianego
20 dkg słonecznika
Garść ziarenek dyni
1 czubata łyżka soli
3 łyżki cukru
5 dkg drożdży
Bułka tarta Mąkę mieszamy z ziarnami, otrębami i solą. Drożdże z cukrem i odrobiną wody. Resztę wody wlewamy do mąki, dodajemy rozpuszczone drożdże i mieszamy. Ciasto wylewamy do formy wysmarowanej olejem i posypanej bułką tartą (u nas dwie keksówki). Odstawiamy do wyrośnięcia na ok 20 min. Wstawiamy do zimnego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni, ok 1h. Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia. Choć przyznam , że taki ciepły z masełkiem smakuje pysznie. Trzeba się jednak liczyć z tym, że chlebek nam się trochę może rozwalić jak to z cieplutkim chlebkiem bywa.

1 Komentarz
magda
8 marca 2014 o 10:56 amPolecam, chlebek wspaniały, z dobroczynnym bogactwem ziaren! Piekę go równie często jak mamusia i synek!