Pełne bułki pszenne są bardzo zdrowe, pyszne i są bardzo łatwe do wykonania. Są to idealne bułeczki śniadaniowe i są dostępne wszędzie.
Bułeczki te są nie tylko wykonane z mąki pełnoziarnistej, ale także wzbogacone o jajka, masło, cukier i drożdże. Możesz również dodać dowolne swoje ulubione przyprawy, aby te bułeczki były smaczniejsze i zdrowsze.
Tutaj podzieliłam się z Wami kilkoma przepisami, które są najlepsze do zrobienia pełnych pszennych bułeczek. Zobaczmy więc 5 najlepszych przepisów na bułki pełnoziarniste.
Zdrowy przepis na bułeczki pełnoziarniste
Możesz użyć mąki pełnoziarnistej, aby zrobić te bułeczki i możesz dodać dowolną ulubioną przyprawę, aby uczynić je bardziej smacznymi i zdrowymi.
Składniki:
Mąka pełnoziarnista, jajka, masło, cukier, drożdże
Metoda:
1. W dużej misce połącz mąkę pełnoziarnistą, jajka, masło i cukier.
2. Zrób studnię na środku ciasta i wlej drożdże.
3. Przykryj miskę i pozwól jej odpocząć przez 1 godzinę.
4. Zagnieć ciasto, a następnie pozwól mu odpocząć przez 10 minut.
5. Podziel ciasto na 12 równych porcji i każdą uformuj w kulkę.
6. Spłaszcz każdą kulkę w patyczek.
7. Przykryj bułeczki i pozostaw do wyrośnięcia na 15 do 20 minut.
8. Piecz bułeczki przez około 25 do 30 minut.
9. Bułeczki podawaj z masłem i dżemem.
Przepis na naleśniki pełnoziarniste
Głównym składnikiem tych bułeczek jest mąka pełnoziarnista, a żeby było smaczniej możesz dodać dowolną ulubioną przyprawę.
Składniki:
Mąka pełnoziarnista, mleko, jajka, masło, drożdże
Metoda:
1. W dużej misce połącz mąkę pełnoziarnistą, mleko, jajka i masło.
2. Zrób studnię na środku ciasta i wlej drożdże.
3. Przykryj miskę i pozwól jej odpocząć przez 1 godzinę.
4. Zagnieć ciasto, a następnie pozwól mu odpocząć przez 10 minut.
5. Podziel ciasto na 8 równych porcji i każdą uformuj w kulkę.
6. Spłaszcz każdą kulkę w patyczek.
7. Przykryj bułeczki i pozostaw do wyrośnięcia na 15 do 20 minut.
8. Rozgrzej kratkę lub patelnię i smaż bułeczki przez około 3 do 4 minut.
9. Podawaj bułeczki z masłem i dżemem.
Przepis na ciasteczka z maślanką
Te bułeczki można zrobić w krótszym czasie i nie trzeba stosować konkretnej metody. Maślanka nadaje bułeczkom pikantny smak.
Składniki:
Maślanka, mąka pszenna pełnoziarnista, masło, drożdże
Metoda:
1. Połącz maślankę, mąkę pełnoziarnistą i masło w dużej misce.
2. Zrób studnię na środku ciasta i wlej drożdże.
3. Przykryj miskę i pozwól jej odpocząć przez 1 godzinę.
4. Zagnieść ciasto