Pyszny smak orzechów włoskich i miodu jest trudny do zapomnienia. Nie można sobie wyobrazić lepszego połączenia smaków. W tym poście podzielimy się z Tobą kilkoma pysznymi i łatwymi ciastami z orzechów włoskich i miodu.
Ciasta te są bardzo łatwe w przygotowaniu i możesz je zrobić z pomocą dowolnych składników dostępnych w Twojej kuchni. Tak więc, zacznijmy od naszej listy przepisów na ciasta z orzechami włoskimi i miodem.
1. Ciasto z orzechami włoskimi i miodem
Składniki:
– 2 jajka
– 1 szklanka mleka
– 2/3 szklanki mąki
– 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
– 1/2 łyżeczki cynamonu
– 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
– 1/4 łyżeczki imbiru
– 1/2 filiżanki orzechów włoskich
– 2 łyżki miodu
Metoda:
Rozgrzej piekarnik na 180 stopni Celsjusza.
Weź miskę i dodaj jajko, mleko, cukier i miód. Dobrze wymieszaj i odstaw na bok.
Wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, przyprawy i orzechy.
Dodaj mokrą mieszankę do suchej i dobrze wymieszaj.
Nasmaruj formę do ciasta i wylej ciasto.
Piec w nagrzanym piekarniku przez 25 do 30 minut.
Pozwól ciastu ostygnąć i pokrój je.
2. Ciasto z orzechami włoskimi i miodem
Składniki:
– 1/4 szklanki migdałów
– 2 jajka
– 1/2 szklanki cukru
– 1/2 szklanki mleka
– 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
– 1/4 łyżeczki soli
– 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
– 1/4 łyżeczki imbiru
– 1/4 łyżeczki cynamonu
– 1/2 filiżanki orzechów włoskich
– 1/2 szklanki miodu
Metoda:
Rozgrzej piekarnik na 180 stopni Celsjusza.
Weź miskę i dodaj mleko, masło, jajka i cukier. Dobrze wymieszaj i odstaw na bok.
Wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i przyprawy.
Dodaj mokrą mieszankę do suchej i dobrze wymieszaj.
Nasmaruj formę do ciasta i wylej ciasto.
Piec w rozgrzanym piekarniku przez 20 do 25 minut.
Pozwól ciastu ostygnąć i pokrój je.