Tort Kinder

Torty
Tort Kinder

Latka lecą… 5 lat temu zostałam mamą najwspanialszego synka pod słońcem. Pamiętam ten dzień jak dziś – wyjątkowy.
Aż cieżko uwierzyć, że ten czas tak pędzi…
Tym razem to syn wybierał urodzinowy torcik. Pomysł na Tort Kinder przypadł mu do gustu. Wyszło minimalistycznie ale za to fajnie, ciekawie, dziecięco, słodko, bardzo słodko 🙂
Klasyczne, wilgotne, pyszne blaty czekoladowe, odrobina konfitury, krem śmietankowy, czekoladowe ganache, słodycze i uwierzcie mi, że więcej do szczęścia nie potrzeba 🙂

 

Składniki na ciasto:

340 g mąki pszennej
300 g cukru kryształu
100 g kakao
1 łyżka sody oczyszczonej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
3 jajka
360 ml maślanki
355 ml gorącej mocnej kawy
135 ml oleju rzepakowego
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

 

Suche składniki mieszamy łyżką w misce.
Jajka, maślankę, gorącą kawę, olej i ekstrakt z wanilii ubijamy krótką chwilę do połączenia.
Do mokrych składników dodajemy suche składniki, łyżka po łyżce, ubijając na niskich obrotach miksera. Ubijamy do połączenia.

3 formy o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia, boki natłuszczamy (jeśli nie posiadacie 3 form polecam upiec blaty ciasta pojedynczo).
Rozkładamy ciasto po równo na 3 formy.
Wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika.
Pieczmy około 25 – 30 minut, sprawdzając patyczkiem czy ciasto jest w środku upieczone.
Upieczone odstawiamy do ostygnięcia.

 

Krem:

500 ml śmietany kremówki 36%
250 g serka mascarpone
5 łyżek cukru pudru
100 g gorzkiej czekolady, posiekanej na drobne kawałeczki (wiórki)

 

Śmietanę umieszczamy w misie miksera razem z serkiem i cukrem pudrem. Całość ubijamy na sztywno.
Dodajemy posiekaną czekoladę. Mieszamy delikatnie łyżką do połączenia.

 

Ganache:

100 g gorzkiej czekolady
100 ml śmietany kremówki 36%

 

Śmietankę doprowadzamy do wrzenia.
Zdejmujemy z ognia, wrzucamy połamaną czekoladę. Odstawiamy na 2 minuty na bok.
Następnie mieszamy do rozpuszczenia się czekolady.

Odstawiamy na bok, aż czekolada zgęstnieje.

 

Dodatkowo:

0,5 słoiczka konfitury truskawkowej, porzeczkowej lub wiśniowej
słodycze do ozdobienia np. Kinder Bueno, Kinderki, ChocoBons, KitKat, czekoladka itp.

 

Wykonanie:

Na pierwszy blat ciasta wykładamy połowę konfitury.
Następnie 1/3 kremu.
Przykrywamy drugim blatem. Wykładamy pozostałą konfiturę i 1/3 kremu.
Przykrywamy trzecim blatem. Wykładamy pozostały krem.

Polewamy czekoladowym, gęstym ganache.
Wkładamy na 1-2 h do lodówki.

Dekorujemy słodyczami, wbijając niektóre w tort, niektóre rozrzucając.
Batoniki na boki przyklejamy odrobiną zostawionego ganache.

Tort Kinder 2

Previous Story
Next Story

Zobacz także:

5 komentarzy

  • Odpowiedż
    magda
    8 maja 2016 o 7:24 am

    chciałabym bardzo znaleźć się na takim przyjęciu urodzinowym:)

  • Odpowiedż
    Kinga
    14 lutego 2018 o 8:18 pm

    Mega przepis
    Intetesujace skladniki na ciasto dlatego ten czekoladowe twoje ciacha takie pycha sa
    Napewno wyprobuje na coreczki urodzinki:-)

    • Odpowiedż
      Marta
      14 lutego 2018 o 8:49 pm

      Kinia,
      Cieszę się, ze takie smaczne 🙂 w razie pytań jestem 🙂

    Dodaj komentarz

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.