Tort bezowo-nutellowy

Bezy, Torty

Nadszedł czas, by wykorzystać zalegające 
po mazurku wielkanocnym białka.
Obiecałam Wam tort bezowo-kawowy.
Jednakże kobieta zmienną jest i będzie torcik bezowo-nutellowy z truskawkami.
Winny całego zamieszania jest mój syn, który miał dziś ‚parcie’ na nutellę 🙂
Torcik jest lekki, orzeźwiający, w smaku lekko lodowy, idealny na wiosenno-letnie popołudnia.
Dwa chrupiące blaty bezowe przełożone kremem na bazie z serka mascarpone i bitej śmietany
z nutellą smakują bardzo delikatnie i wybornie.
Truskawki pięknie zdobią torcik, idealnie przełamując słodycz bezy i kremu.
I pomyśleć, że kiedyś nie lubiłam bezy.
Już się nie mogę doczekać sezonowych owoców lata,
wtedy torciki bezowe będą u Nas często gościć. Bardzo Wam polecam.
Posmakuje zarówno Wam, jak i Waszym pociechom.
 
Składniki:Tort Bezowo-Nutellowy
 
8 białek
450g drobnego cukru do wypieków
2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka białego octu winnego
1/4 łyżeczki kardamonu
 
Do misy miksera wlewamy białka
i ubijamy na sztywną pianę.
Stopniowo dodajemy cukier, po 1 łyżce,
cały czas dokładnie miksując.
Następną porcję cukru dodajemy
gdy masa jest sztywna i wcześniej
dodany cukier dobrze się z nią połączył.
Dobrze ubite białka z cukrem
to powodzenie udanych bez.
Na koniec piana powinna być
bardzo sztywna i błyszcząca.
Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną, ocet i kardamon i ubijamy jeszcze krótką chwilę. Przygotowujemy blaszkę.
Wykładamy ją papierem do pieczenia i rysujemy na nim 2 okręgi o średnicy około 20-22 cm.
Pianę wykładamy na narysowane okręgi.
Wstawiamy do nagrzanego do 150 stopni piekarnika i pieczemy przez 30 minut.
Następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy bezę przez około 1,5-2 godziny,
do czasu, aż będzie sztywna przy dotknięciu. Studzimy w uchylonym piekarniku.
Beza będzie chrupiąca z zewnątrz, natomiast w samym środku pozostanie wilgotna.
Bezy można upiec dzień wcześniej.
 
Krem:Tort Bezowo-Nutellowy 2
 
250g serka mascarpone
250-300ml śmietany kremówki 30%
2 łyżki nutelli
truskawki
 
Serek mieszamy z nutellą.
Wlewamy śmietanę kremówkę
i wszystko razem miksujemy
końcówką do ubijania białek.
Połowę kremu wykładamy na pierwszy blat,
przykrywamy drugim.
Na wierzch wykładamy pozostałą część kremu.
Dekorujemy truskawkami.
 
* jeśli macie ochotę na krem kawowy,
dodajcie zamiast nutelli 2 łyżeczki kawy,
rozpuszczonej w 1 łyżce gorącej wody.
 
 
 
Tort Bezowo-Nutellowy 3
Previous Story
Next Story

Zobacz także:

5 komentarzy

  • Odpowiedż
    magda
    1 maja 2014 o 9:45 am

    długo się nim delektowałam…mega przyjemność:)polecam!

  • Odpowiedż
    Marta
    1 maja 2014 o 7:14 pm

    Dziękuje 🙂

  • Odpowiedż
    Betina
    29 października 2014 o 7:34 pm

    Koniecznie muszę zrobić…………ten tort !!!!!
    http://bit.ly/pakietmedyczny

  • Odpowiedż
    magda
    11 czerwca 2017 o 10:00 am

    W sezonie truskawkowym obowiązkowy do zrobienia:-) nieziemska rozkosz kulinarna:-)

  • Dodaj komentarz