Tarta z Masłem Orzechowym i Czekoladą

Ciasta, Tarty
Tarta z Masłem Orzechowym i Czekoladą

Przepyszna – tak jednym słowem można opisać tą tartę. Przepisem na nią podzieliła się ze mną jedna z Was – Aniu dziękuję Ci bardzo za przepis na genialną tartę, bez pieczenia, do wykonania w przeciągu chwili, rozpływającą się w ustach, zaskakującą smakiem, jednym słowem idealną 🙂
Tarta jest na ciasteczkowym spodzie, kolejno warstwa kremu na bazie masła orzechowego, polana czekoladowym ganache z wiśniami, posypana orzeszkami ziemnymi.
Wspaniała. Koniecznie wypróbujcie.

 

Składniki na spód:

350 g ciasteczek typu digestive
170 g masła

 

Ciasteczka kruszmy na pył.
Masło rozpuszczamy.
Rozpuszczone dodajemy do pokruszonych ciasteczek. Mieszamy.

Formę okragłą o średnicy 24 cm natłuszczamy. Wykładamy masę ciasteczkową, wykładamy spód i boki, dociskając.
Wkładamy do lodówki na czas przygotowania kremu.

 

Krem z masłem orzechowym:

200 g masła
250 g masła orzechowego (z orzeszkami lub bez)

 

Masło ucieramy na puch. Do utartego dodajemy masło orzechowe. Ucieramy do uzyskania puszystego kremu.

Krem wykładamy na schłodzony spód ciasteczkowy.

Całośc wkładamy ponownie do lodówki na czas przygotowania ganache.

 

Ganache:

250 ml śmietany kremówki 36%
200 g gorzkiej czekolady
30 g masła
pół słoiczka wiśni drylowanych (lub owoce: maliny, truskawki…)

 

Śmietankę podgrzewamy. Zdejmujemy z ognia, wrzucamy połamaną czekoladę i masło. Odstawiamy na 2 minuty, po czym mieszamy całość, do połączenia.
Odstawiamy w chłodne miejsce do lekkiego stężenia.
Dodajemy wiśnie lub inne owoce i wylewamy na krem z masłem orzechowym.

Całość ponownie wkładamy na kilka godzin do lodówki.
Przed podaniem posypujemy orzeszkami.

Tarta z Masłem Orzechowym i Czekoladą 2 Tarta z Masłem Orzechowym i Czekoladą 3

Previous Story
Next Story

Zobacz także:

7 komentarzy

  • Odpowiedż
    lena
    19 stycznia 2016 o 6:56 pm

    Torcik wygląda pysznie, tak samo musi smakować:)

  • Odpowiedż
    anb
    9 stycznia 2017 o 6:40 pm

    Stanowczo nie polecam. Nie dość że słone to jeszcze strasznie tłuste.

    • Odpowiedż
      Marta
      19 stycznia 2017 o 4:20 pm

      Byłabym bardziej ostrożna w formułowaniu komentarza… zakładam, że Ci poprostu nie wyszła bądź masło orzechowe to nie Twoja bajka i masz z nim styczność po raz pierwszy, bo na pewno słodkie nie jest,,,,
      Fani tego typu desrow beda zachwyceni , tak jak ja…
      Pozdrawiam ciepło
      I życzę kolejnych, bardziej udanych, trafionych wypiekow 😉

  • Odpowiedż
    Magdalena
    10 czerwca 2017 o 11:14 am

    Czy mozna masla w kremer zasapic mascarpone ?

    • Odpowiedż
      Magdalena
      10 czerwca 2017 o 11:16 am

      Oj nie ma jak pisac cos z ustawionym obcym jezykiem:) zapytam jeszcze raz: czy maslo mozna zastapic mascarpone ?

      • Odpowiedż
        Marta
        14 czerwca 2017 o 7:08 pm

        Tak mysle, ze mozna 🙂 mascarpone z masłem orzechowym bedzie smakować 😉 czekam na potwierdzenie czy sie udała 😉

        • Odpowiedż
          Magdalena
          6 lipca 2017 o 5:54 pm

          Udala sie wysmienicie . Jutro robie ja ponownie . Dziekuje za przepis.

    Dodaj komentarz