Kostka Pistacjowo Czekoladowa

Ciasta
 
Kolejne ciasto, którym będziecie się zachwycać tej jesieni i nie tylko.
Z pozoru proste i szybkie. Dość wilgotne.
Dużo pistacji, czekolady, tej ukrytej i tej widocznej.
To właśnie w niej po części tkwi sekret tego ciasta.
Dwa mięciutkie blaty, przełożone mleczną czekoladą
nabierają zupełnie innych walorów smakowych.
Jeśli lubicie pistacje i mleczną czekoladę, ciasto poniżej jest dla Was.
Przyznaję, że krem na bazie pistacji jadłam nie raz,
ale samo w sobie ciasto pistacjowe robiłam i jadłam pierwszy raz… Jest pysznie.
 
Składniki:
 
125 g obranych niesolonych pistacji
200 g mlecznej czekolady
200 g brązowego cukru muscovado
200 g masła
3 jajka
200 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
100 ml mleka
150 ml kwaśnej śmietany 18%
 
Kostka Pistacjowo Czekoladowa           Kostka Pistacjowo Czekoladowa 2
 
Pistacje, 75 g połamanej czekolady i połowę cukru blendujemy na drobny pył.
Masło ucieramy z cukrem.
Dodajemy stopniowo jajka, mąkę, proszek do pieczenia, sodę i mleko.
Do utartego wsypujemy zblendowane z czekoladą i cukrem pistacje.
Ucieramy krótka chwilę do połączenia się składników.
Formę kwadratową o boku 20 cm wykładamy papierem do pieczenia,
samo dno a boki smarujemy lekko masłem.
Wykładamy ciasto, wyrównujemy i wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika.
Pieczemy około 40 minut do tzw. suchego patyczka.
Odstawiamy do ostygnięcia.
Odwracamy na kilka minut do góry nogami, tym samym spłaszczając lekko wyrośniętą górę.
Przekrawamy wzdłuż na pół.
Pozostałą czekoladę rozpuszczamy, dodajemy śmietanę
i na małej mocy palnika mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się.
Odstawiamy do ostygnięcia.
Następnie połową kremu przekładamy dwa blaty.
Drugą połowę kremu wykładamy na wierzch ciasta.
Posypujemy fantazyjnie pistacjami, orzechami laskowymi itp.
Kroimy na około 16 kawałków.
 
Kostka Pistacjowo Czekoladowa 3
 
Kostka Pistacjowo Czekoladowa 4
Previous Story
Next Story

Zobacz także:

13 komentarzy

  • Odpowiedż
    Gosia
    14 października 2014 o 9:21 am

    Mmmm cos dla mnie 🙂

    • Odpowiedż
      Marta
      14 października 2014 o 9:29 am

      Polecam 😉 rownież uwielbiam takie smaki, coś prostego, szybkiego a niewyobrażalne pysznego 🙂

  • Odpowiedż
    poproszę dokładkę
    14 października 2014 o 9:26 am

    świetne ciacho do kawy czy herbaty, pełne orzechów, czyli to, co lubię :-))

    • Odpowiedż
      Marta
      14 października 2014 o 9:30 am

      O tak,,, do kawy, herbaty…dużooo orzechów i taaa mleczna czekolada…pycha 😉

  • Odpowiedż
    Lena
    14 października 2014 o 9:56 am

    Coś czuję,że na dzisiejszy nastrój na czekoladę to ciasto byłoby idealne:)

    • Odpowiedż
      Marta
      14 października 2014 o 1:50 pm

      Zdecydowanie zaspokoiłoby Twoje czekoladowe potrzeby 😉

  • Odpowiedż
    L.K
    14 października 2014 o 2:40 pm

    A ta kwaśna śmietana ile ma mieć procent???

    • Odpowiedż
      Marta
      14 października 2014 o 2:45 pm

      Śmietana kwaśna 18% 😉

  • Odpowiedż
    foodmania
    14 października 2014 o 6:00 pm

    jakie smakołyki!

  • Odpowiedż
    gin
    14 października 2014 o 6:48 pm

    Za pistacjami przepadam, więc w tym cieście bym się zakochała 🙂

    • Odpowiedż
      Marta
      16 października 2014 o 8:06 am

      Przepadłabyś w tym ciescie skoro uwielbiasz pistacje 😉

  • Odpowiedż
    Beatina
    19 października 2014 o 11:02 am

    wygląda niebiańsko…….i smakuje zepewnie tak samo
    http://bit.ly/pakietmedyczny

    • Odpowiedż
      Marta
      19 października 2014 o 8:19 pm

      Dziękuję. Jak dla mnie bardzooo smaczne i warte wypróbowania.

    Dodaj komentarz