Ciasto Czekoladowe Twix

Ciasta
Ciasto Czekoladowe Twix

Przepyszne ciasto serwuję Wam dzisiaj. Jeśli macie ochotę na coś słodkiego, ale sami do końca nie wiecie na co konkretnie, chcielibyście coś domowego a zarazem myślicie o „kupnym” batoniku – koniecznie wypróbujcie to oto ciasto. Ciasto czekoladowe Twix z karmelowym kremem, masą batoników twix, kruchych maślanych shortbread, górą popcornu zaspokoi Wasze kupki smakowe. A to wszystko zawarte w jednym kawałku ciasta. Koniecznie wypróbujcie. Ręczę, że będziecie zachwyceni 🙂

 

Biszkopt :

280 g mąki pszennej
80 g kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
300 g cukru kryształu
90 g cukru brązowego
240 ml maślanki
180 ml oleju rzepakowego
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
3 jajka
240 ml gorącej wody

 

W jednej misce mieszamy suche składniki.

W drugiej misce, na wolnych obrotach miksera łączymy mokre składniki ( bez wody).

Suche składniki dodajemy stopniowo, na zmianę z gorącą wodą do mokrych składników.
Miksujemy delikatnie do połączenia.

Dwie formy o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia, samo dno.
Rozdzielamy ciasto po równo.
Pieczemy w 170 stopniach około 30 minut, lub to tzw. suchego patyczka.

 

Krem śmietankowo – karmelowy:

500 ml śmietany kremówki
250 g serka mascarpone
2 łyki cukru pudru
0,5 puszki karmelu (ok. 200 g)

 

Śmietanę ubijamy z serkiem mascarpone i cukrem na sztywno.
Do ubitej dodajemy karmel. Mieszamy całość do połączenia.
Jeśli będzie zbyt rzadkie wkładamy na chwilę do lodówki.

 

Dodatkowo do dekoracji:

batoniki Twix
ciasteczka typu shortbread
popcorn karmelowy
0,5 puszki karmelu (ok. 200g)

 

Wykonanie:

Na pierwszy blat ciasta wykładamy połowę kremu.
Przykrywamy drugim blatem.
Wykładamy pozostały krem.
Polewamy karmelem.
Dekorujemy batonikami, ciasteczkami, popcornem.

Ciasto wkładamy na kilka godzin do lodówki.

Ciasto Czekoladowe Twix 2

Ciasto Czekoladowe Twix 3

Previous Story
Next Story

Zobacz także:

4 komentarze

  • Odpowiedż
    Artur
    27 września 2016 o 6:57 pm

    Dzięki za przepis, zapraszam również do mnie: http://arturtopolski.pl

    • Odpowiedż
      Marta
      2 października 2016 o 10:03 pm

      Bardzo proszę 🙂 chętnie zajrzę… Pzdr

  • Odpowiedż
    NGO
    6 października 2016 o 12:09 pm

    Wyśmienity przepis !

  • Odpowiedż
    prawniczybelkot
    13 lipca 2017 o 10:54 am

    Od samemu patrzenia ślinka cieknie. Super przepisy. Chyba zacznę swoją przygodę z pieczeniem. Czuje się zainspirowana! 🙂

  • Dodaj komentarz