Ciasto Czekoladowe bez Nabiału

Ciasta

Do upieczenia tego ciasta zainspirowała mnie znajoma. Zapytała czy nie upiekę jej ciasta bez nabiału, masła, jajek, mleka. Zanim powiedziałam tak, musiałam sama przetestować przepis, gdyż przyznaje, iż z racji braku jakichkolwiek nietolerancji pokarmowych nigdy wcześniej nie popełniłam takiego ciasta. I już żałuje 🙂
Przede wszystkim ciasto jest bardzo proste i zaskakująco dobre. Jest wilgotne, sycące, ala murzynek, przełożone dżemem porzeczkowym i polane czekoladą smakuje obłędnie. I choć mogłoby się wydawać , że ciasta bez nabiału, ciasta dietetyczne smakują nieco inaczej, nie tak dobrze jak te klasyczne, tak to ciasto jest tego zaprzeczeniem. Jest genialne. Ja go powtórzę nie raz, nie dwa a Wam polecam je upiec. Warto!

Przy okazji, super ciasto do zrobienia z dzieckiem. Wszystkie składniki się miesza (można nawet w blaszce, w której będzie pieczone ciasto) – a tą czynność dzieci lubią najbardziej.

Składniki:

270 g mąki pszennej
4 łyżki kakao
240 g cukru kryształu
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
1 łyżeczka octu
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
5 łyżek oleju
250 ml wody
pół słoiczka ulubionej konfitury (u mnie z czarnej porzeczki)

W naczyniu mieszamy mąkę, kakao, sodę i sól. Dodajemy cukier i ponownie mieszamy. Następnie wlewamy ocet, ekstrakt z wanilii, olej i wodę. Całość mieszamy łyżką, do połączenia się składników.

Formę okrągłą o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia, samo dno. Przelewamy do niej ciasto i wyrównujemy.

Pieczemy w 170 stopniach przez około 35-40 minut, do tzw. suchego patyczka.
Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego ostygnięcia, po czym przekrawamy wzdłuż, uzyskując dwa blaty. 

Pierwszy blat ciasta smarujemy konfiturą i przykrywamy drugim blatem.

Polewa czekoladowa:

100 g gorzkiej czekolady
100 ml śmietany kremówki

lub

100 g gorzkiej czekolady
100 ml śmietanki kokosowej *

Śmietanę wlewamy do garnka. Stawiamy na palniku i doprowadzamy prawie do wrzenia. Zdejmujemy z palinka, wrzucamy połamaną czekoladę. Odstawiamy na 2 minuty, po czym mieszamy całość do powstania gęstego sosu. Odstawiamy na około 15 minut. Następnie polewamy nią ciasto.

* śmietanki kokosowej używamy w zastępstwie śmietanki kremówki, by ciasto było w całości bez nabiału

Ciasto Czekoladowe bez Nabiału Ciasto Czekoladowe bez Nabiału 2 Ciasto Czekoladowe bez Nabiału 3

Źródło: Sweet Little Bluebird

Previous Story
Next Story

Zobacz także:

5 komentarzy

  • Odpowiedż
    Lena
    25 czerwca 2015 o 6:29 pm

    Ale obłędnie wygląda i jak kusi 🙂

    • Odpowiedż
      Marta
      25 czerwca 2015 o 9:43 pm

      Dziękuję,,, ciasto jest bardzooo smaczne 🙂

  • Odpowiedż
    poproszę dokładkę
    26 czerwca 2015 o 7:50 am

    u Ciebie jak zwykle – wszystko pięknie wygląda 🙂

  • Odpowiedż
    Wiola
    20 stycznia 2018 o 6:28 pm

    Ja mam małego alergika na jaja kurze mleko i skrobię ziemniaczaną może znajdę się jakieś przepisy i dla

  • Dodaj komentarz