Ciasto Bananowe

Ciasta
Ciasto Bananowe

Po ostatnim, pysznym cieście marchewkowym, idąc za ciosem zrobiłam kolejne. Tym razem ciasto bananowe, z puszystym kremem, tym samym, którego użyłam w cieście marchewkowym. Całość oceniam na szóstkę z plusem 🙂
Blaty bananowe są wilgotno-puszyste, delikatny krem podrasowany szczyptą cynamonu idealnie je spaja, tworząc przepyszny bananowy torcik.
Polecam bardzo.

 

Składniki na ciasto:

2 banany dojrzałe, rozgniecione
2 łyżeczki soku z cytryny
370 g mąki pszennej
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
120 g masła
315 g cukru kryształu
3 jajka
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
160 g kwaśnej śmietany 18%
115 ml soku jabłkowego
230 ml mleka

 

Banany rozgniatamy, polewamy sokiem z cytryny i odstawiamy na bok.

W małej misce mieszamy mąkę, sodę, sól i odstawiamy na bok.

W dużej misce ucieramy masło z cukrem, do gładkości, puszystości. Dodajmy stopniowo jajka. Ucieramy. Dodajemy ekstrakt z wanilii, śmietanę, sok jabłkowy. Ucieramy.
Partiami na zmianę z mlekiem dodajemy wymieszane suche składniki. Całości ucieramy do połączenia.

3 formy o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia, samo dno. Dzielimy ciasto po równo. Wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika.
Pieczemy około 35 minut, lub do tzw. suchego patyczka.
Odstawiamy do ostudzenia.

 

Krem:

140 g masła
250 g cukru pudru
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
szczypta soli
2 łyżki kwaśnej śmietany
450 g serka kremowego np. Philadelphia
1 łyżeczka cynamonu

 

Masło ucieramy do gładkości. Ciągle ucierając dodajemy cukier. Dodajemy ekstrakt z wanilii, śmietanę i cynamon. Ucieramy do puszystości.
Dodajemy serek. Ucieramy do otrzymania gładkiej, kremowej konsystencji, podobnej do ubitej śmietany.

Wykonanie:

Na pierwszy blat ciasta nakładamy 1/3 kremu. Przykrywamy drugim blatem. Powtarzamy czynność. Przykrywamy trzecim blatem. Resztę kremu wykładamy na wierzch.
Posypujemy dodatkowo cynamonem i dekorujemy bananami.

Ciasto Bananowe 2 Ciasto Bananowe 3

Previous Story
Next Story

Zobacz także:

3 komentarze

  • Odpowiedż
    gin
    17 maja 2016 o 6:14 pm

    Oj mamuniu, ależ to musiało być pyszne! 🙂

  • Odpowiedż
    Dorota
    11 października 2016 o 12:15 pm

    Mam pytanie czy zamiast pięć trzy razy w trzech oddzielnych blachach nie można upiec w jednej i potem przekroić na trzy części ???

    • Odpowiedż
      Marta
      11 października 2016 o 1:48 pm

      Polecam piec każdą oddzielnie gdyż ciasto jest dość ciężkie i poza tym całość nie zmieściłaby się w formie 20 cm. Ewentualnie mozna upiec w tym samym czasie 1/3 ciasta w jednej formie i 2/3 w drugiej formie, i wtedy przekroić większa część na pół, wydłużając czas pieczenia tej większej części 🙂 mam nadzieje, że zrozumiale napisałam 🙂 pozdrawiam

    Dodaj komentarz