Ciasto 3 Bit

Ciasta

Przepyszne ciasto 3 bit – zapewne znane i lubiane przez niejednego z Was.
Mi znana jest wersja bez pieczenia jak
i na ciemnym, pieczonym biszkopcie, z herbatnikami lub krakersami.
Wybrałam dla Was wersje na biszkopcie, która robiłam nie raz i nie dwa,
z dwiema warstwami słonych krakersów i jedną warstwą herbatników,
z karmelem i pysznym kremem maślano – budyniowym.
Ciasto jest przepyszne.
Dzięki lekko słonym krakersom nie jest zabójczo słodkie,
za to idealnie współgra ze słodkim karmelem.
Pięknie się kroi, prezentuje, nie sprawia żadnych problemów
podczas przygotowania, a i co ucieszy niejednego z Was, jest bardzo podzielne.
My zabraliśmy prawie całość (nie licząc kawałków, które podkradł mój mąż)
na urodziny do synusia i córusi koleżanki.
A niebawem na blogu ukaże się również tort i babeczki,
które zrobiliśmy na tą samą okazję 😉
Ciasto warte uwagi i polecenia.

Składniki na biszkopt:

8 jaj
8 łyżek cukru
6 łyżek mąki pszennej
2 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Białka ubijamy z cukrem na sztywno, stopniowo dodając po jednym żółtku. Ubijamy.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, z kakao
i łyżka po łyżce wsypujemy do ubitych z cukrem jajek.
Ubijamy krótko, na niskich obrotach miksera, do połączenia się składników.
Formę prostokątna o wymiarach 24 x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Wylewamy ciasto, wygładzamy i wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika.
Pieczemy około 40 minut lub to tzw. suchego patyczka.
Wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia.

Krem:

240 g cukru kryształu
1 łyżka cukru waniliowego
500 ml mleka
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
5 żółtek
1 budyń śmietankowy
2 kostki masła

Z 500 ml mleka odlewamy około pół szklanki.
Mieszamy w niej mąki i budyń a resztę mleka zagotowujemy z cukrem.
Żółtka rozcieramy rózgą kuchenną i wlewamy
do rozmieszanego z mąką i budyniem mleka.

Mieszamy ponownie.
Całość wlewamy na gotujące się mleko z cukrem.
Ciągle mieszając doprowadzamy krem do konsystencji budyniu.
Odstawiamy do ostygnięcia.
Masło rozcieramy na puch.
Dodajemy stopniowo, łyżka po łyżce ostygnięty budyń.
Krem dzielimy na dwie części.

Dodatkowo:

1 puszka karmelu lub mleka skondensowanego słodzonego, gotowanego 1,5 h
200 g solonych krakersów
150 g herbatników
250 ml śmietany kremówki ubitej z 2 łyżkami cukru pudru
czekolada do posypania

Wykonanie:

biszkopt
1/2 kremu
1/2 krakersów
1/2 karmelu
pozostałe krakersy
pozostały krem
herbatniki
pozostały karmel
bita śmietana
wiórki czekolady

Ciasto wkładamy do lodówki, najlepiej na całą noc.

* możecie użyć tylko krakersów lub tylko herbatników

Ciasto 3 Bit Ciasto 3 Bit 2 Ciasto 3 Bit 3

Previous Story
Next Story

Zobacz także:

17 komentarzy

  • Odpowiedż
    Monika
    3 marca 2015 o 10:05 am

    Cudownie wygląda. w takiej wersji jeszcze nie jadłam 🙂

    • Odpowiedż
      Marta
      3 marca 2015 o 10:08 am

      Dziękuję ślicznie i polecam wypróbować… 😉

  • Odpowiedż
    Gosia
    3 marca 2015 o 10:33 am

    Pyszności :)) Takiego jeszcze nie jadłam, ale chętnie bym spróbowała 🙂

    • Odpowiedż
      Marta
      4 marca 2015 o 9:54 pm

      Bardzo polecam wypróbować lub wprosić się do nas na kawałeczek 😉

  • Odpowiedż
    Lena
    3 marca 2015 o 11:02 am

    Nie wiem czemu jeszcze go nie robiłam, pysznie wygląda 😉

    • Odpowiedż
      Marta
      4 marca 2015 o 9:55 pm

      Oj, ja tym bardziej nie wiem 😉 koniecznie musisz nadrobić te 3-bitowe smaki 😉

  • Odpowiedż
    poproszę dokładkę
    3 marca 2015 o 1:12 pm

    wygląda obłędnie! muszę zapisac ten przepis do zrobienia!

    • Odpowiedż
      Marta
      4 marca 2015 o 9:55 pm

      Dziękuję, bardzo mnie to cieszy!

  • Odpowiedż
    Login:
    3 marca 2015 o 3:05 pm

    nowa wersja 3bit z czekoladą 🙂 świetne

    • Odpowiedż
      Marta
      4 marca 2015 o 9:56 pm

      Dziękuję, ta wersja z czekoladowym spodem przemawia do mnie bardziej niż ta bez pieczenia.

  • Odpowiedż
    Agnieszka, Dom na obcasach
    3 marca 2015 o 4:33 pm

    Wspaniałe! Wygląda obłędnie 🙂

    • Odpowiedż
      Marta
      4 marca 2015 o 9:56 pm

      Dziękuję i polecam wypróbować!

  • Odpowiedż
    amandaricci-butikzprzepisami
    3 marca 2015 o 6:30 pm

    Fantastyczne ciacho! Poproszę do kawy! 🙂

    • Odpowiedż
      Marta
      4 marca 2015 o 9:57 pm

      Dziękuję,,, już kawałeczek podsyłam do kawusi 😉

  • Odpowiedż
    Kasia
    3 marca 2015 o 8:09 pm

    Rzeczywiscie: wersje na zimno, z herbatnikami, znam i uwielbiam, a takiej na biszkopcie – nie!
    Super – apetyczne!
    🙂

    • Odpowiedż
      Marta
      4 marca 2015 o 9:58 pm

      Dziękuję, cieszy mnie, że smaka narobiłam i polecam wypróbować rownież tą wersje. Warto 😉

  • Odpowiedż
    Alicja
    18 kwietnia 2017 o 12:08 pm

    Polecam ciasto! Dodałam 50 g masła mniej do masy i zamiast bitej śmietany oprószyłam ciasto kakao czyli wyszła mi wersja troszkę mniej kaloryczna. Wypiek idealny do kawy:)

  • Dodaj komentarz