Waniliowo – Pastelowe Beziki

Bezy

Już chyba wszyscy wiedzą, że jesteśmy zapalonymi miłośnikami
wszystkiego co ‚bezowe’.

Praktycznie przy każdym bezowym wpisie to podkreślam 🙂
Dzisiaj skromnie, bo nie bezowo – torcikowo a bardziej na spokojnie,
prościej, mniej słodko ale ciągle pysznie i uroczo.
Mini bezy waniliowe, lekko pastelowe powstały bardzo spontanicznie.
Myślą przewodnią była chęć wykorzystania ich do przyozdobienia innego wypieku,
ciasta, tortu bądź wykorzystania ich do przygotowania
szybkiego deseru, kiedy goście już w progu.
Wystarczy mascarpone lub bita śmietana, świeże owoce
i powstanie fantastyczny deser,

który zdecydowanie zadowoli podniebienia niejednego.
Mini beziki z prawdziwą wanilią smakują doskonale,
z wierzchu chrupiące a w środku lekko ciągnące.
Bardzo polecam.

Składniki na około 30 bez:

7 białek
400 g cukru kryształu
1 laska wanilii
kilka kropel barwnika spożywczego (opcjonalnie)

Białka ubijamy na sztywno.
Dodajemy cukier, łyżka po łyżce, systematycznie.
Kolejną łyżkę cukru dodajemy dopiero wtedy,
kiedy wcześniej dodany cukier już się rozpuścił.

Na sam koniec dodajemy ziarenka wanilii i barwnik spożywczy.
Ubijamy do uzyskania gładkiej, lśniącej piany.
Pianę bezową przekładamy do rękawa cukierniczego zakończonego tylką.
Dużą formę wykładamy papierem do pieczenia.
Wyciskamy beziki, w lekkich odstępach od siebie.
Wkładamy do nagrzanego do 150 stopni piekarnika.
Pieczemy 15 minut, po czym zmniejszamy temperaturę do 120
i pieczemy-suszymy jeszcze około 1 h 15 minut.
Bezy zostawiamy do całkowitego wystudzenia w wyłączonym,
lekko uchylonym piekarniku.

Przechowujemy w szczelinie zamkniętym pojemniku.
Wykorzystujemy jako samodzielny deser, do ozdobienia innych wypieków
lub do przygotowania deseru z bitą śmietaną, mascarpone, owocami.
Polecam.

Waniliowo - Pastelowe Beziki 3 Waniliowo - Pastelowe Beziki Waniliowo - Pastelowe Beziki 2

Previous Story
Next Story

Zobacz także:

10 komentarzy

  • Odpowiedż
    Szefowa w swojej kuchni ;-)
    25 stycznia 2015 o 4:17 pm

    Serdecznie zapraszam do udziału w konkursie. 🙂 Do wygrania jest zestaw dowolnie wybranych przypraw dobrej jakości! By wziąć udział w konkursie wystarczy przesłać przepis na danie mięsne (szczegóły w linku). Są trzy miejsca, trzy nagrody, jest o co walczyć!

    http://szefowa-kuchni.blogspot.com/2015/01/konkurs-wygraj-zestaw-wybranych-przez.html

  • Odpowiedż
    Marcin Katowice
    25 stycznia 2015 o 5:43 pm

    Powinien być pod spodem guzik – kupuję i od razu do zjedzenia 🙂

    • Odpowiedż
      Marta
      26 stycznia 2015 o 10:07 am

      Zgadzam się w 100%… To zdecydowanie ułatwiłoby wiele 😉

  • Odpowiedż
    lena
    25 stycznia 2015 o 6:45 pm

    Przyznam, że nie zawsze mam ochotę na coś bezowego, ale te beziki są tak urocze,że zjadłabym kilkanaście na jeden raz 😉

    • Odpowiedż
      Marta
      26 stycznia 2015 o 10:07 am

      Dziękuję i tym bardziej się cieszę 😉

  • Odpowiedż
    poproszę dokładkę
    26 stycznia 2015 o 7:23 am

    wyglądają przeuroczo :-)))

  • Odpowiedż
    gin
    27 stycznia 2015 o 6:35 pm

    Śliczne są 🙂 Takie pudrowo-różowe wyglądają niesamowicie uroczo 🙂

  • Odpowiedż
    interesujące
    30 stycznia 2015 o 4:39 pm

    Bardzo dobry wygląd strony. Własnoręcznie robiony czy też to ściągnięty szablon?

  • Dodaj komentarz